A Gyűrűk ura történet egyik mozgatórugója Gollam volt. Ő találta meg az Egy Gyűrűt, ami aztán örökre megfertőzte az elméjét. Miután Bilbó elcsente tőle, később ő árulta el az őt kínzó orkoknak, hogy egy Zsákosnál lehet a gyűrű a Megyéből. Később pedig ő vezette el Mordorba Frodót és Samut, persze azzal a hátsó szándékkal, hogy út közben valahogy csapdába csalja őket és visszaszerezze a gyűrűt.

Gollamot Andy Serkis formálta meg Peter Jackson trilógiájában és nyújtott bennük igen emlékezetes alakítást. Gollam leginkább A Gyűrűk Ura: A két toronyban került előtérbe, ám itt még elég keveset tudhatunk meg a múltjáról és arról, hogy ki is volt ő azelőtt, hogy a balsors az Egy Gyűrű útjába sodorta. Pedig az eredeti tervek szerint itt nézhettük volna meg Szméagol és Déagol történetét.

Peter Jackson a film audiokommentárjában mesélt arról, hogy a történetvezetés dinamikája miatt kivágtak egy fontos részt, amiben Gollam volt a főszereplő. Ez nagyjából a film negyvenötödik percénél lett volna, amikor Frodó azt mondja Gollamnak, „volt idő, amikor nem is különböztél a hobbitoktól.” Gollam ekkor elmereng, mert felidézi magában a saját múltját, ám e merengésből végül a Nazgül sikolya ébreszti fel.

Az eredeti tervek szerint a sikoly előtt szerepelt volna egy visszaemlékezés Szméagolról és Déagolról, de a film készítői úgy érezték, ez túlságosan is lelassítaná a cselekményt. Ezért kivágták a jelenetet, de nem veszett el teljesen. Később ugyanis A Gyűrűk Ura: A király visszatérben kapott helyet, ahol végül megismerhettük Szméagol szomorú történtét.

Kíváncsi vagy néhány ritkán látott fotóra a film forgatásáról? Akkor ne mulaszd el átlapozni a galériánkat sem!