10 dolog, amit nem tudtál a Mátrixról

Hány hónapot ölel fel a Mátrix cselekménye? Mennyibe került a film nyitójelenete? Hány kérdést tesz fel Neo, és hogy jön a képbe Will Smith? Kult-rovatunkban ezen a héten rendhagyó módon olyan érdekességekkel készültünk, melyeket jó eséllyel nem tudtál a Mátrixról.  

A Wachowski testvérek úttörő sci-fije valóságos forradalmat indított el a filmgyártásban. A Mátrix lélegzetelállító látványvilága, és az akciójelenetek újszerű megvalósítása (bullet-time) megszámlálhatatlan produkcióra volt hatással. Hollywoodi mércével az ezredforduló talán legnagyobb hatású blockbustere hatalmas népszerűségnek örvendett, premierjét követően szinte azonnal kultikus státuszra tett szert. Ami az anyagiakat illeti, a film egészen 2015-ig minden idők legmagasabb bevételű R-korhatár besorolású filmje volt.

1. Keanu Reeves vagy Will Smith

Nem Keanu Reeves volt az első jelölt a főszerepre, a színész karrierje akkortájt éppen leszálló ágban volt. Az egyik első jelölt, aki visszautasította Neo szerepét Will Smith volt, aki inkább a Wild Wild West - Vadiúj vadnyugat című produkcióhoz szerződött le. "Teljesen tönkretettem volna a Mátrixot. Akkoriban nem voltam elég okos hozzá, míg Keanu igen" - vallotta be a színész a Wired-nek. Neo szerepére olyan színészek is esélyesek voltam, mint Nicolas Cage, Leonardo DiCaprio és Tom Cruise, azonban egyikük sem élt a lehetőséggel.

2. A 10 millió dolláros nyitójelenet

Amikor a Wachowski testvérek felkeresték a Warnert a Mátrix filmtervével, a stúdió vonakodott, hogy 80 millió dollárt áldozzon a projektre. Ehelyett adtak 10 millió dollárt, melyet a rendezőpáros teljes egészében Carrie-Anne Moss nyitójelenetére költött. A stúdió annyira elégedett volna a végeredménnyel, hogy zöld utat adott a projektnek, és Wachowskiék is megkapták a teljes büdzsét.

3. A jellegzetes zöld tónus

A Mátrix különleges látványvilágát a képek zöld tónusa adja, ettől tűnik úgy, mintha az egész filmet monitoron keresztül néznénk. Ráadásul az alkotók a kék színt szinte teljesen mellőzték a filmből.

4. 4 perc 10 nap alatt

A film egyik jellegzetes, a fenti videóban látható jelenetében egyáltalán nem használtak CGI-trükköket. A rendezőpáros alaposan eltervezett és megépített mindent. Az alig több mint négy perces jelenetet mintegy 10 napig forgatták.

5. Fél évtized munkája

A Wachowski testvérek a Mátrix forgatókönyvén öt éven át dolgoztak, mely idő alatt számtalan alkalommal átírásra került a történet. A rendezőpáros 14 különböző vázlatot írtak a filmhez, a storyboard mintegy 500 képből állt.

6. Morpheus

A görög mitológiában Morpheus az álmok istene. Ironikus módon a filmben épp Morpheus  az, aki felébreszti az embereket, hogy ráleljenek a valóságra.

7. Carrie-Anne Moss

Carrie-Ann Moss a Mátrix előtt egyetlen korábbi, saját filmjét sem nézte meg.

8. 19 hónap

A telefon követő program időpontja jól kivehető a film elején: "2/18/98". Az utolsó dátum "9/18/99", vagyis a film cselekménye pontosan 19 hónapot ölel fel.

9. Neo, a kérdező

A film első 45 percében Neo (Keanu Reeves) 80 mondatából 44 kérdő, vagyis a főhős átlagban percenként feltesz egy kérdést.

10. Chicago utcái

Bár a Mátrixot Sydney-ben forgatták, a filmben látható illetve hallható összes cím chicagói utcákra utal, ugyanis innen származik a rendezőpáros.