Március 12-től limitált vásznon hazánkban is a mozikba kerül Arthur C. Clarke azonos című regényének Stanley Kubrick rendezésében készült kultikus filmje, a 2001: Űrodüsszeia. E heti kult-rovatunkban a forgatási képekből összeállított galériánkkal ezúttal Kubrick remekművének kulisszái mögé pillantunk be.

Stanley Kubrick alkotása a filmtörténet egyik legmeghatározóbb mérföldköve, hatása máig érezhető tudományos-fantasztikus zsáner filmjeiben. Mai szemmel elnézve szinte hihetetlen, hogy a film 47 éve került a mozikba, látványvilága, monumentális kompozíciói, megvalósult jóslatai és a mai napig viták és elemzések tárgyát képező szimbólumrendszere az időtlen klasszikusok közé emelték.

Az alkotást 1969-ben 4 kategóriában jelölték Oscar-díjra, és bár a rendező, a forgatókönyvíró és a látványterv kategóriájában végül nem szerzett díjat, Kubrick a legjobb vizuális effektekért átvehette pályafutása első és egyben egyetlen Aranyszobrát.

A film a premierjét követően kapott hideget, meleget, melyben nem csak ellentmondásossága játszott szerepet, hanem az is, hogy míg a kritikusok egy része a washingtoni, a New York-i és a Los Angeles-i premieren a 161 perces verzió, másik részük a 19 perccel rövidebb, országos vetítésre szánt verzió alapján véleményezte az alkotást. Bár a produkció nem nyitott túl erősen a mozikban, lassacskán kiérdemelte a kultikus státuszt, és az újbóli vetítéseknek köszönhetően végül 57 milliót kaszált Észak-Amerikában, és 190 milliót világszerte. A kezdeti gyér nézőszámot követően több mozi tulajdonos is észrevette, hogy növekszik a fiatal nézők száma, melynek állítólag az volt az oka, hogy pszichotikus drogok hatása alatt valamiért különös élvezetet nyújtott az alkotás. Egyes híresztelések szerint ez is hozzásegítette a filmet ahhoz, hogy egyre nagyobb népszerűségre tegyen szert.  

A Brit Filmintézet és a filmtörténeti klasszikusok bemutatására specializálódott Pannónia Entertainment jóvoltából most ismét lehetőség nyílik arra, hogy a hazai közönség a szélesvásznon nézhesse meg Kubrick filmjének digitálisan felújított változatát. A vetítési helyszínek részletes listája a linkre kattintva érhető el.

(A teljes méretű galériához kattints a kis képek bármelyikére.)