Kult-Kedd: Mi a helyzet a Vissza a jövőbe 2 jóslataival?A kép forrása: Photo © Universal Pictures & Amblin Entertainment

Robert Zemeckis alkotása napjainkig óriási rajongótábornak örvend, az 1989-es Vissza a jövőbe 2., melynek főhősei 2015-be látogattak el. Lássuk, mik teljesültek azokból a jóslatokból, melyeket a Michael J. Fox és Christopher Lloyd  főszereplésében bemutatott filmekben láthattunk. A repülő autókra még várnunk kell, de a furcsa technikai kütyük között találhatunk meglepetéseket.

5 dolog, amiben a rendezőnek igaza lett:

1. A telefonszemüveggel alaposan beletalált Zemeckis, sőt a Google Glass már meg is haladta a rendező fantáziáját, mellyel nem csak tévézni és telefonálni lehet, hanem voltaképpen bármit, amit telefonunkkal is megtehetünk. Bár az okosszemüveg még nem kapható világszerte, és jelenlegi 1500 dolláros árával még drágának számít a széles vevőközönség számára, idén már a boltok polcaira kerül.

2. A rendező által elképzelt hologramok és a 3D-technológógia is egyértelmű telitalálat. A 3D-s tévék már jó ideje bárki számára elérhetőek, a legtöbb hollywoodi film vagy utólagos konvertálásnak, vagy a 3D-s kameráknak köszönhetően kap egy extra dimenziót a vásznon, még az olyanok is, mint a 2010-es Jackass 3D. Ami a hologramokat illeti, elég, ha csak a Gorillaz koncertjeire, vagy Snoop Dogg és Dr. Dre 2012-es fellépésre gondolunk, melynek Tupac "szelleme" is együtt rappelt a zenészekkel. Igaz, a filmben prognosztizált a Cápa franchise 19. része nem készült el, de ezt megadjuk a rendezőnek.

3. Helyes jóslatnak bizonyult az idős Marty és japán főnöke közti videokonferencia, mely teljesen beszivárgott a hétköznapokba, köszönhetően többek között a Skype-nak és a Google-nek.

4. A filmben vizionált laposképernyős televíziókra és táblagépekre sem kellett 2015-ig várnunk. Az Apple 2010-ben dobta piacra az iPadet, melynek koncepcióját a cég versenytársai szinte azonnal átvették. Ma már a filmben látott módon (emlékszünk még a taxis jelenetre?) ezeket az eszközöket a civil és az üzleti életben is kihasználjuk többek között átutalások lebonyolítására. Sőt, ma már telefonos a applikációknak köszönhetően a taxikban sem kötelező készpénzzel fizetnünk.

5. A film bemutatásakor még csak 8 éves Elijah Wood egyik jelenetéből emlékezhetünk arra, hogy 2015-re a kikapcsolódás egyik formáját a kézi vezérlés nélküli játékok nyújtják majd. Bár a kontrollerek napjainkban is jelentős szerepet töltenek be a videojátékok világában, azonban a Nintendo Wii, az Xbox Kinect vagy a Playstation Move már valós alternatívákat kínál.

5 dolog, amiben a rendező tévedett:

1. Bár minden bizonnyal lennének páran, aki nagy hasznát vennék, egyelőre mégsem terjedt el Marty McFly önmagát befűző cipője. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Nike valójában megvalósította a futurisztikus cipőt, melyet azonban csak limitált példányszámban dobtak piacra, és természetesen pillanatok alatt elkelt. A cég egyébként 2015-re újabb kollekciót ígért, de meglepődnénk, ha a cipő az év végére világszerte ellepné a boltok polcait.

2. A légdeszka voltaképpen mindkét kategóriában elférne, azonban mivel nem vált a hétköznapok részévé, mi a meg nem valósult elképzelések közé soroltuk. Annyi azonban igaz, hogy egy elektromágnesség révén működő légdeszka prototípusa már elkészült, melyet a deszkás legenda, Tony Hawk is tesztelt, azonban a Hendo névre keresztelt szerkezet jelenleg csak fém felület felett használható, ráadásul az első tíz darabja 10.000 dollárért talált gazdára.

3. A repülő autók az egyértelmű esetek közé tartoznak. A jelenlegi állás szerint erre még hosszú ideig várnunk kell. Bár jelenleg is folynak fejlesztések akár civil felhasználásra is lehetőséget adó repülő járművekkel kapcsolatban, ezek azonban technológiailag inkább a helikopterre hasonlítanak, semmit a filmben látható járgányokra.

4.  Nem valósult meg az önmagát méretre igazító és a nedvességtől önmagát megszárító dzseki sem, holott praktikussága felől nem lenne kétség.

5. Az összecsukható kert és a "dehidratált" pizza szintén azon elképzelések egyike, mely még várat magára, de Zemeckis legalább azt jól megtippelte, hogy a pizza 2015-ben is rendkívül népszerű étel lesz.