Leonardo DiCaprio bajban van?

Leonardo DiCaprio nonprofit alapítványa "gyanús pénzekből gazdálkodó csoportnak" nyújtott támogatást klímaváltozási perekhez a Fox News Digital (szélsőséges irányba tendáló médiacsatorna, akik alapvetően Trump szócsöveként is működtek és a klímaváltozás ügyéhez is minimum "érdekesen" állnak hozzá) által elemzett e-mailek szerint. Állítólag több mint 20 millió dollár folyt át a kétes szervezeten.

A Fox News Digital által elemzett e-mailek szerint Leonardo DiCaprio nonprofit alapítványa támogatásokat adott egy sötétpénz-szervezetnek, amely aztán pénzt utalt egy olyan ügyvédi irodának, amely országos pereket vezet a klímakárosítók ellen.

A Government Accountability & Oversight (GAO) nevű megfigyelőcsoport által megszerzett és a Fox News Digitalral megosztott e-mailek szerint Dan Emmett, egy jelentős filantróp és Ann Carlson, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) klímaváltozással foglalkozó professzora közötti 2017-es levelezésből kiderült, hogy ők ketten együttműködtek a Sher Edling ügyvédi irodával, hogy pénzt gyűjtsenek annak erőfeszítéseihez, hogy állami és helyi önkormányzatok nevében pereljék be az olajvállalatokat az állítólagos klímaváltozással kapcsolatos megtévesztés miatt. 

Az e-mailekben Carlson és Emmett arról beszélnek, hogy Chuck Savitt, a Sher Edling stratégiai ügyfélkapcsolatokért felelős igazgatója igénybe vette Emmett segítségét, és már Terry Tamminen is kapott tőle, mégpedig a Leonardo DiCaprio Alapítvány vezérigazgatójaként, amelyet 2016 és 2019 között töltött be.

Carlson, aki jelenleg vezető beosztást tölt be a Biden-kormányzatban, az UCLA Emmett Institute on Climate Change & the Environment társigazgatója volt az e-mailváltás idején. Emmett még mindig az igazgatótanács elnöke.

"Chuck Savitt, aki ezt az új szervezetet vezeti a perek mögött, a támogatásunkat kérte" - írta Emmett 2017. július 22-én Carlsonnak. - "Terry Tamminen a DiCaprio Alapítványnál betöltött új szerepében kulcsfontosságú támogatója volt".

Emmett továbbította azt a levelet is, amelyet Savitt 2022. július 19-én küldött neki, és amelyben a segítségét kérte. Ebben az e-mailben Savitt megemlítette, hogy a Collective Action Fund for Accountability, Resilience and Adaptation, amelyet akkoriban a kétes Resources Legacy Fund működtetett, finanszírozta Sher Edling kezdeti jogi lépéseit.

Savitt így tájékoztatta Emmettet: "Tudatni akartam, hogy hétfőn benyújtottuk az első három, a Collective Action Fund által támogatott pert". Az üvegházhatású gázok kibocsátása következtében a világ 37 legnagyobb fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatát ezek a precedensértékű ügyek arra sürgetik, hogy vállalják a felelősséget a tengerszint emelkedésének a part menti közösségekre gyakorolt pusztító hatásaiért.

Savitt emellett felajánlotta, hogy megszervez egy találkozót Vic Sher, a Sher Edling cég partnere és Emmett között. Két hónappal azelőtt a nyilvános bejelentés előtt, hogy a Leonardo DiCaprio Alapítvány 20 millió dollárt adományoz különböző klíma- és természetvédelmi célokra, a felek között e-mailes kommunikáció zajlott.

Szorosan Savitt nyomdokaiba lépve, a csoport azóta levett, de még mindig archivált bejelentése tartalmazott egy támogatást az RLF-nek "precedensértékű jogi lépések támogatására, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ipar nagyvállalatait felelősségre lehessen vonni".

"Ezek a támogatottak a helyszínen tevékenykednek, megvédik óceánjainkat, erdeinket és a veszélyeztetett fajokat a jövő generációi számára - és megbirkóznak az éghajlatváltozás sürgető, egzisztenciális kihívásaival" - mondta akkor DiCaprio.

Michael Krauss, a George Mason Egyetem emeritus jogászprofesszora egy 2020-as Forbes-cikkben hívta fel a figyelmet erre a megállapodásra. A Sher Edling finanszírozást kap adómentes szervezetektől, miközben az általa képviselt településektől is kap fizetést, így az ilyen ügyek felvállalásával járó kockázatok egy részét is megszünteti.

"Egy nonprofit szervezet továbbíthat-e adományokat egy olyan for-profit ügyvédi irodának, amely már másfajta díjazást határozott meg?" - írta Kraus. - "Elfogadhat-e etikusan egy ügyvédi iroda, amely mesésen meggazdagodhat, olyan finanszírozást, amelyet attól függetlenül kifizetnek, hogy az ügyfél nyer-e vagy sem?".

A Fox szerint az Emmett, Tamminen, Sabin és a 2019-ben a Leonardo DiCaprio Alapítványt magába olvasztó Earth Alliance megkeresése válasz nélkül maradt.

Jelen hírünk esetében különösen fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás nem állítólagos. A Fox és a hozzájuk hasonló csoportok követik a trumpi beszédmódot és igyekeznek az amerikai lakosságot (és nem csak őket) abba az irányba tolni, hogy ne higgyenek sem kutatásoknak, sem elismert szakembereknek a témában. Fontos a kritikai gondolkodás! Arra bíztatunk, hogy tájékozódj minél több felületről és ebben a témában is úgy alakíts ki megalapozott véleményt. (a szerk.)