Csodálatos dolog az emlékezet, de nem mindig megbízható. Az ember hajlamos az idő múlásával kiszínezni, megszépíteni régi emlékeket, amelyek ezért már csak nyomokban tartalmazzák mindazt, ami valójában volt. Ezen sokat segíthetnek a fényképek vagy a videófelvételek. De az ezek közti hézagokat így is inkább a fantáziánk tölti ki. Pontosan erről szól a Volt egyszer egy nyár, amely mostantól nézhető az HBO Maxon.

Charlotte Wells filmje – aki a forgatókönyvet írta és a rendezői széket is elfoglalta – egy nőről, Sophie-ról szól. Sophie húsz év távlatában még mindig kellemes nosztalgiával gondol vissza arra a nyárra, amit egykor az apjával töltött el. Nézegeti a régi videókat, de a köztük lévő hézagot már egyre kevésbé az emlékezete, mint inkább a fantáziája tölti ki. Így próbálja meg összerakni a képet, hogy milyen ember is volt valójában az apja, de helyenként már csak kitalált emlékeket tud behelyettesíteni.

A 2022-ben megjelent dráma számos díjat bezsebelt, többek között a Cannes-i Filmfesztiválon, de Oscar-jelölést is kapott. A főszereplő Paul Mescal is több díjat besöpört alakításáért, mellette olyan színészeket láthatunk még, mint Frankie Corio, Kayleigh Coleman, Sally Messham, Harry Perdios, Ethan Smith vagy Celia Rowlson-Hall.

A Volt egyszer egy nyár tehát mostantól az HBO Maxon is megnézhető. Ha van élő előfizetésed, elég csak a film itteni adatlapján a platform logójára kattintanod és már indulhat is a filmnézés!