Michael Caine 2021-ben nagy port kavart, amikor azt mondta, hogy a Lina Roessler rendezőnő Best Sellers: Hogyan készítsünk bestsellert című vígjátékában játszott szerepe lehet az utolsó karrierje során.

A kétszeres Oscar-díjas színész képviselői gyorsan tisztázták, hogy Caine bejelentése korai volt, és hogy már akkor két újabb filmben való szereplést fontolgatott. Ugorjunk előre két évvel később, és nézzük, mennyire állja meg a helyét ma a színészóriás kijelentése. Mert hát, úgy tűnik, Caine most már többé-kevésbé valóban visszavonult.

"Már r*hadtul 90 éves vagyok, és nem tudok rendesen járni, meg minden" - mondta a The Telegraphnak - "Most már úgymond nyugdíjas vagyok."

Ha Caine valóban visszavonult, akkor az utolsó filmje a hamarosan bemutatásra kerülő The Great Escaper lesz. A Glenda Jackson főszereplésével készülő film Bernard "Bernie" Jordan igaz történetén alapul, aki 89 évesen eltűnt az idősek otthonából, hogy Franciaországba utazzon, és részt vehessen a D-nap 70. évfordulóján.

"Annyira boldog voltam, hogy megcsinálhattam" - mondta Caine - "Egyszerűen imádtam Bernie karakterét. Szerintem hihetetlenül jó volt, és olyan gyönyörűen meg van írva. A Covid és a többi miatt három éve nem forgattam filmet, és azt hittem, hogy befejeztem. És hirtelen megcsináltam - és olyan csodálatos volt".

A szerep elvállalása nehéznek bizonyult Caine számára, amit így magyarázott: "Adtak egy nagyon jó sétapálcát, és képes voltam olyan jeleneteket csinálni, amelyekhez erre volt szükség. Csak egyszer csináltam meg őket, aztán elestem. De csak egy felvétel, és ennyi."

"Vigyáztunk arra, hogy Michael ne dolgozzon túl keményen" - tisztázta a film rendezője, Oliver Parker - "és ne kelljen tárgyalnunk arról, hogy olyan tempóban mozogjon, ahogyan ő tette. De az, hogy visszatért a színészethez, miután egy ideje nem forgatott filmet, méghozzá úgy, ahogyan tette, nem semmi volt".

"Ritkán láttam őt olyan karaktert játszani, aki ennyire törékeny" - tette hozzá Parker - "Ő mindig is Michael Caine volt - gondtalan, magabiztos és laza. Itt egy olyan embert játszik, aki küzd, hogy megőrizze az önuralmát. És ahhoz, hogy a közönség bele tudjon érezni ebbe a szerepbe, tényleg meg kell osztania a sebezhetőségét, és én tényleg el voltam ragadtatva attól, hogy Michael képes erre."

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés 90 évesnek lenni, Caine így válaszolt: "A legrosszabb az, hogy annyi minden eltűnik az életedből. Nem tudsz futkározni, nem tudsz focizni, és fokozatosan rájössz, hogy közeledsz a halálhoz".

"[A halál] 90 évesen már a sarkon lehet" - mondta - "De én elég boldog vagyok. Itt ülök, írok, csinálom a dolgomat. Szeretem ezt. Van két gyermekem, három unokám és egy feleségem... Előbb-utóbb mindenki csatlakozik hozzám. Senki sem fogja azt mondani: 'Annyira sajnálom, hogy meg fogsz halni - bárcsak olyan lennél, mint én, és nem halnál meg'. Mindenki meg fog halni. Én legalább kib*szott 90 évig éltem; nem haltam meg 9 évesen, vagy 19 évesen, vagy 29 évesen. 90 éves vagyok, és a lehető legjobb életem volt, amit csak el tudtam képzelni. A lehető legjobb feleségem, és a lehető legjobb családom. Lehet, hogy nem olyan család, amit mások a lehető legjobb családnak mondanának - de számomra a lehető legjobb család."