76 Pistol  (2022)

Az utóbbi években a filmkészítők rátaláltak a legendás zenészekre, énekesekre és együttesekre. A róluk készített életrajzi ihletésű filmek általában jó fogadtatásban részesülnek. A soron következő ilyen újdonság (ezúttal egy sorozat) a brit punk mozgalom egyik sarokkövét a Sex Pistolst követi.

Miről szól a sorozat?

Az egyszerűen csak Pistol címet viselő sorozat megdöbbentő módon a Sex Pistols karrierjét mutatja be. A készítők a gitáros Steve Jones emlékirataira támaszkodnak és hat epizódra bontva vezetnek végig minket az alapítástól kezdve a csúcsig. A cél az volt, hogy ne csak az együttes életét mutassák be, de a korszak, a ’70-es évek semmihez sem hasonlítható hangulatát is visszaadják.

Kik készítették?

A sorozat megálmodója és rendezője Danny Boyle volt, aki fiatalabb korában maga is nagy punkrajongó volt. Ez vissza is köszön majd az epizódokból, hiszen az emlékiratokon túl rengeteg személyes élményt és emléket is bele tudott szőni. A korabeli jelmezek és díszletek ábrázolása és az izgalmas, egyedi vizuális megvalósítás tökéletesen visszaadhatja a korszak életérzését.

A banda tagjai közül Johnny Rotten énekest Anson Boon, Steve Jones gitárost Toby Wallace, Glen Matlock basszugitárost Christian Lees, Sid Vicious későbbi basszusgitárost Louis Partridge, míg Paul Cook dobost Jacob Slater alakítja. A híres menedzsert, Malcolm McLarent Thomas Sangster, a modell Jordant pedig Maisie Williams kelti életre.

A forgatás nehézségei

Mint megannyi filmes projektet az elmúlt években, a Pistols elkészítését is több tényező hátráltatta. A koronavírus miatti globális lezárások megnehezítették a stáb dolgát, de volt egy még komolyabb nehézség.

A banda egykori frontembere, Johnny Rotten ugyanis kezdettől fogva ellenezte az egész projektet. A hírek szerint mindent elkövetett, hogy megakadályozza a minisorozat elkészítését, mivel úgy érezte, hogy az nem fogja hitelesen bemutatni a banda történetét. Helyette egy mézes-mázos tündérmesét kreál belőle. Végül nem járt sikerrel, a sorozat pedig elkészült.

Hol és mikor?

A Pistols a Disney+ csatornáján debütál a mai napon. Ha van élő előfizetésed a szolgáltatásra, akkor a sorozat mafabos adatlapján a Lejátszás a Disney+-on gombra kattintva már indíthatod is a lejátszást.