Lehet mondani, hogy a Netflix rém gyenge minőségű filmeket és sorozatokat gyárt, de azt akkor is el kell nekik ismerni, hogy olykor viszont nagyon vastagon bele tudnak nyúlni a tutiba. Legalábbis vannak olyan sorozataik, amikért világszerte milliók rajonganak. Ennek egyik remek példája a Stranger Things, illetve a Cobra Kai - A karate kölyök öröksége is, amelynek ötödik évada ma debütál.

Mi történt eddig?

Aki esetleg nem követte volna a sorozatot eddig, annak inkább azt tanácsolnánk, hogy e bekezdés olvasgatása helyett inkább ugorjon neki az első négy évad megnézésének, mert nagyon (de nagyon) megéri. A többieknek pedig dióhéjban összefoglaljuk a negyedik évad történéseit, hiszen azok igencsak nagy hatással lesznek az ötödik eseményeire.

A Cobra Kai vezetője, John Kreese felkereste régi bajtársát, Terry Silvert, hogy segítsen neki tovább vinni az iskolát. Némi győzködés után végül az olykor mániákus tekintetű, máskor hidegrázóan mézes-mázos üzletember beadja a derekát. Közben Johnny Lawrence és Daniel LaRusso megpróbálják egyesíteni erőiket, ami ideig-óráig működni is látszik, de idővel megint felszínre törnek a személyes ellenérzések és a két iskola újra külön válik. A három iskola vezetői megegyeznek, hogy a következő All Valley karatetornáig nem támadnak egymásra, aki ott győz, annak az iskolája maradhat az egyetlen a völgyben.

A felkészülés során Robby átadja a Cobra Kai harcosainak azokat a technikákat is, amelyeket még a Miyagi Do tanulójaként szerzett. Daniel Larusso fia és haverjai zaklatnak egy srácot a suliban, aki ezért a Cobra Kaihoz megy tanulni, ahol hamar átszellemül és agresszívvá válik. A Cobra Kai néhány diákja megtámadja Elit és leborotválják jellegzetes mohawk frizuráját, amivel a srác elveszíti az önbizalmát.

Megkezdődik a torna, ahol a három iskola hamar kitűnik a többi közül. Külön női és külön férfi döntőt rendeznek. Utóbbit végül Robby és Eli vívják meg, miután Miguel az Eli elleni elődöntőben sérülést színlel (mivel korábban csalódott Johnny Lawrence-ben, aki részegen azt hitte, hogy ő Robby), hogy leléphessen. A döntőt Eli nyeri, de a női döntőben Tory végül legyőzi Samanthát és ezzel a Cobra Kai az összesített nyertes.

A torna után azonban Tory meglátja, hogy Silver lefizette a bírót, aki így manipulálta a meccsét. Később Silver és Kreese együtt ünneplik a győzelmet, amikor megjelennek a rendőrök és letartóztatják Kreese-t, amiért az súlyosan összeverte egy korábbi diákját. Csakhogy a valódi tettes Silver volt, aki azt mondta a diáknak, hogy ha bemártja Kreese-t, akkor visszaveszi a Cobra Kaiba.

Az évad végén Johnny és Roby végül kibékülnek egymással, viszont Miguel megszökik, hogy Mexikóban felkutassa a vérszerinti apját. Johnny utána indul, hogy visszahozza.

Mire számíthatunk az új évadban?

Igen erős befejezéssel ért véget a negyedik évad, de méltó lesz-e hozzá az ötödik? Amit eddig lehet tudni, az alapján lesz bonyodalom bőven. Daniel LaRusso nem törődik bele a Cobra Kai győzelmébe és Chozen segítségét kéri, aki igent mond neki. Ezzel elvileg a Miyagi-technika legerősebb élő harcosa csatlakozik a Miyagi Dóhoz, ami érdekes dolgokat vetít előre. Közben Silver sem tétlenkedik, több magasan képzett harcost is felfogad, hogy tanítsanak a Cobra Kaiban, de az ő kilétük egyelőre kérdéses.

Johnny Miguel után megy és az előzetes alapján Roby is vele tart. Meg is találják és haza is hozzák, de Miguel és Roby között a harag nem múlt el, így ebből is komoly harc kerekedhet.

Nagy kérdések az ötödik évaddal kapcsolatban

Sok elvarratlan szál maradt a negyedik évad után, amelyekre talán az ötödikben válaszokat kaphatunk. Az egyik legizgalmasabb kérdés Tory és Samantha rivalizálása, hiszen Tory a negyedik évad vége felé már úgy tűnt, hogy nyitna Samatha és a békülés felé (főleg utóbbi anyjának közbenjárása és Silver csalása végett). Kérdés, hogy Samantha mennyire vevő erre a közös múltjuk fényében.

Az is jó kérdés, hogy miként alakul majd Roby és Miguel, valamint Daniel és Johnny viszonya, mindkettőre nagyon ráférne már egy nagy összeborulás. Van közös ellenség így is. Illetve ne feledkezzünk meg John Kreese-ről sem, akit üzlettársa, Silver tőrbe csalt és börtönbe juttatott. És mind közül a legmókásabb kérdés: vajon a sorozat készítői ismét előhúznak egy újabb régi arcot valamelyik Karate kölyök epizódból?

A Cobra Kai ötödik évada mától nézhető meg a Netflixen.