A három Krisztus egy 2017-es amerikai film, amit Jon Avnet rendezett, a forgatókönyv pedig Milton Rokeach azonos című regénye alapján készült.

Dr. Alan Stone, egy progresszív és idealista pszichológus, 1954-ben hagyta ott a New York-i Egyetemet, hogy közvetlenül a betegekkel dolgozzon a Ypsilanti Állami Elmegyógyintézetben. Stone, akinek specialitása a skizofrénia, az akkori rendszer széleskörű kritikusának számított. A 1950-es években a mentális betegségekkel küzdő embereket túlnyomórészt intézményekben tartották, és gyakran szedációval oldották meg a felmerülő problémákat. Az inzulinsokk-terápia és az elektrosokk alkalmazása is gyakorinak számított. A kognitív terápiás módszerekre alig fektettek hangsúlyt. 

Ypsilantiben Stone két olyan beteggel találkozik, akik mindketten azt hiszik, hogy ők Jézus Krisztus: az alacsony, intellektuális Joseph Cassell és a mogorva Clyde Benson. Ebből a véletlenből kiindulva a pszichológus egy csoportos beszélgetős terápiás formát fejleszt ki. Időközben egy másik pácienst is áthelyeznek az Ypsilantibe, aki szintén azt hiszi, hogy ő Krisztus. A doktor egy csoportba tereli a három férfit, hogy tanulmányozza viselkedésüket. Kiderül, hogy problémáik teljesen különbözőek. Gabor egész életében szenvedett mélyen vallásos anyjától, és többszörös nemi erőszak áldozata volt. Benson nem tudott megbirkózni szeretett feleségének halálával. Cassell dühkitörésekre hajlamos. Sok kolléga szkepticizmusa, köztük az intézmény vezetője, Dr. Orbusé, ellenére Stone más irányt vesz, és teljesen felhagy a fizikai büntetéssel. Vajon sikerül eljutnia a páciensekhez pusztán a beszélgetések által?

Ha szívesen megnéznéd a filmet és rendelkezel HBO Max előfizetéssel, akkor nincs más dolgod, mint a film mafabos adatlapján található, “Hol nézheted” szekció alatti HBO Max gombra kattintani.

dráma

Dr. Alan Stone három paranoid és skizofrén páciense azt állítja magáról, hogy ő Jézus Krisztus.