A 2023-as epikus történelmi dráma, a Napóleon, amelyet Ridley Scott rendezett, és amelyben Joaquin Phoenix Napóleont és Vanessa Kirby Joséphine-t alakítja, Bonaparte Napóleon hatalomra jutását és a feleségével való kapcsolatát mutatja be.

A 2020-as bejelentés és a 2022-es forgatás után a filmet Párizsban mutatták be, világszerte is bemutatkozott a mozikban, mától pedig az Apple TV+-on streamelhető.

Annak ellenére, hogy világszerte 220,7 millió dolláros bevételt hozott, vegyes kritikákat kapott, és többen kifogást emeltek a történelmi pontatlanságok miatt. Bár a kritikusok kiemelték a film epikus jellegét és a csatajeleneteket, de megkérdőjelezték a karakterek mélységét és a történelmi ábrázolást. Erről árulkodik az is, hogy a film 58 százalékos értékelést kapott a RottenTomatoes-on a sajtó munkatársainak írásai alapján, míg itthon a hazai nézők 64 százalékra értékelték.

Ridley Scott legutóbbi moziját 3 Oscar-díjra jelölték a legjobb vizuális effektek, a gyártási tervezés és a jelmeztervezés kategóriákban, ugyanakkor a főbb kategóriákban egyetlen jelölést sem kapott.

Ha kíváncsi vagy rá vagy csak újra megnéznéd, a mafabos adatlapról az Apple TV+ logóra kattintva elindíthatod, amennyiben van előfizetésed a streamingszolgáltatónál.

64 Napóleon  (2023)

akció | dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»