A Szegény párák egy 2023-as film, melyet Yorgos Lanthimos rendezett és Tony McNamara írt Alasdair Gray 1992-es regénye alapján.

Az íri, brit és amerikai koprodukció főszereplői Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott és Jerrod Carmichael. A történet középpontjában Bella Baxter áll, egy viktoriánus nő, aki életét egy szervátültetésnek köszönheti, melynek következtében egy sajátságos önfelfedező út veszi kezdetét. 

A külvilág negatív hatásaitól védett, Dr. Godwin Baxter viktoriánus kertjének magas kövekkel kerített falai mögött védett egzotikus Bellának fogalma sincs arról, hogy mit hagy ki az életből. De a felfedezés vágyát lehetetlen elfojtani; mint a vad szélvihar, semmi sem állhatja útját a szabadság és a felvilágosodás eszméinek. Most, az ígéret és lehetőség elektrosztatikus pezsgésétől megrészegült falánk, hollóhajú tanítvány grandiózus világkörüli utazásra indul, hogy megismerje önmagát és a nagyvilágot. A kérdés pedig az, hogy vajon a gyermeki kíváncsisággal bíró kalandor, aki az élet nagy kérdéseinek megválaszolására törekszik, a különc anatómus kedvenc szegény teremtménye túléli-e a világ eltorzult szeretetét?

A Szegény párákat a National Board of Review és az American Film Institute 2023 legjobb tíz filmje közé választották, és különféle elismeréseket kapott, köztük négy díjat a 96. Oscar-gálán, két díjat a 81. Golden Globe-díjátadón, és öt díjat a 77. Brit Filmakadémia-díjátadón, Stone pedig a legjobb színésznő díját nyerte mindhárom ceremónián.

Ha szívesen megnéznéd a filmet és rendelkezel Disney+ előfizetéssel, akkor nincs más dolgod, mint a mozi mafabos oldalán található, “Hol nézheted” szekció alatti Disney+ gombra kattintani.

romantikus | sci-fi

Egy fiatal nőt, Bella Baxtert (Emma Stone) a hétköznapinak aligha nevezhető tudós, Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) visszahozza az életbe. Baxter vezetésével Bella útra kel, hogy... több»