Matthew McConaughey ma már Hollywood egyik legnagyobb befutott sztárjának számít, amit a megérdemelt Oscar-díja is bizonyít. De talán egészen más karriert futott volna be, ha 1996-ban egy bizonyos rendező nem áll ki mellette. Ez a rendező a napokban elhunyt Joel Schumacher volt, akinek a színész ezért az egész pályafutását köszönheti.

Matthew McConaughey 1996-ban annak ellenére számított még lényegében ismeretlen színésznek Hollywoodban, hogy már több filmben is kapott kisebb-nagyobb szerepeket. De főszerepet még egyet sem. Ekkor jött azonban Joel Schumacher, aki neki szánta akkor készülő drámája, a Ha ölni kell egyik főszerepét. A filmet készítő stúdió eredetileg hallani sem akart az ötletről, ők egy már befutott, jól csengő nevű színészt szerettek volna Sandra Bullock és Samuel L. Jackson mellé. De Schumacher kötötte az ebet a karóhoz: neki csak McConaughey kellett.

Végül a rendező győzött, Matthew McConaughey pedig megkapta a szerepet, ami aztán meghozta neki a nagy áttörést. A film egyébként egy színesbőrű férfiról szól, akinek a lányát két fehér férfi megerőszakolta, ezért ő bosszúból mindkettőt megöli. A bíróság egy zöldfülű ügyvédre bízza a vádlott védelmét, aki társával elhatározza, hogy márpedig elérik ügyfelük felmentését. Csakhogy az eset egy déli államban történt, ahol még az átlagosnál is rosszabb megítélésre számíthatnak…

Matthew McConaughey tehát ezzel a filmmel robbant be Hollywoodban, és ebben nagyon nagy szerepe volt Joel Schumachernek. Ha ő akkor nem áll ki mellette, akkor ma talán senki sem tudná, ki is Matthew McConaughey.