Meghalt az Emmy-díjas Ragályi ElemérA kép forrása: Paolo Nicolello on Unsplash

A világhírű operatőr 83 évet élt. A család a Telexnek küldött tájékoztatása szerint az operatőr rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben hunyt el csütörtökön.

Olyan nagy hatású filmekben dolgozott - a teljesség igénye nélkül - , mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól. Kossuth- és Balázs Béla-díjjal, érdemes és kiváló művész elismeréssel tüntették ki.

Olyan világhírű színészekkel forgatott, mint az Oscar-díjas Ben Kingsley, Christian Bale (Mária, Jézus anyja), Robin Williams (Hazudós Jakab), Alan Rickman és Sir Ian McKellen (Raszputyin) és Sally Field.

Édesapja azt szerette volna, ha jogász lesz, ő mégis színésznek és operatőrnek jelentkezett az érettségi után. Miután felvételi vizsgája nem sikerült, 1957-től a Mafilm stúdiójában volt világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végül 1968-ban diplomázott operatőrként. Ezt követően lépett be a játékfilmgyártásba egy markáns filmes generációváltás egyik legjelentősebb tagjaként. Az európai újhullámok nyomán a magyar film ekkoriban közvetlenebb, természetesebb hangot talált magának.

Ahogy Muhi Klára írja portréjában, Ragályi Elemér mindjárt pályája elején egészen különböző alkatú rendezőkkel dolgozott, gyakran egymást követően. „Bizonyos alkotók, például Sándor Pál, vele találják meg jellegzetes hangjukat, stílusukat. Mások, mint például Rózsa János, rajta kívül nemigen tudnak senkit elképzelni a kamera mögött. Zolnay Pál pedig már negyedik filmjénél tart, amikor végleg hozzá pártol.”

1988-tól külföldön dolgozott, hamarosan Európa-szerte és Amerikában is jegyezni kezdték a nevét. Tizenöt évet töltött el a tengerentúlon, közben itthon egyebek között a Sztracsatella és A miniszter félrelép című film operatőre volt.1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel készített filmjéért, A remény útjáért a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozott. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre 1996-ban.

2005-ben állt először rendezőként a kamera mögött, a Csudafilm című vígjátékot ő fényképezte, és a forgatókönyvet is együtt írta Kern Andrással. Néhány filmben szereplőként is felbukkant.

Hírességek, akiket 2023-ban veszítettünk el.