Meglepő módon ihlette meg A Gyűrűk Ura a tudósokat

Amikor a paleontológusok egy új fajt fedeznek fel, valami alapján nevet kell adniuk neki. Valamilyen különös oknál fogva gyakran választják varázslatos lények nevét az irodalomból – mint például A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetségeből. Egy újonnan felfedezett kihalt faj, ami egy átlagos házimacska méretével rendelkezett is ilyen meglepő nevet kapott: Beorn lett A hobbit: Váratlan utazásból.

Beorn alakváltó volt, aki képes volt felvenni egy nagy fekete medve alakját. Házát mindig állatok serege vette körül, különös kapcsolata volt velük származása miatt. A Hobbitban menedéket nyúlt Thorinnak és csapatának, később pedig ő menti ki a halálosan sebesült törp urat az Öt sereg csatájából.

A fajt Wyomingban fedezték fel. A szőrös, pufók arcú teremtmény latin neve Beornus honeyi, és nem sokkal a dinoszauruszok kihalását követően járta a Földet. Macskamérete és megjelenése miatt eléggé különbözik Beorntól, tehát a kérdés marad: miért pont róla nevezték el az állatot?

Madelaine Atteberry, a kutatás vezetője viszonylag egyszerű magyarázattal szolgált: „Mindig nagy Tolkien rajongó voltam, és hagyománynak számít a karaktereiről elnevezni azokat a fajokat, amelyek a korai paleocén korszakban éltek.“ A tudós elmondása szerint a nevet a fogai miatt kapta, amelyek nagyobbak és robusztusabbak, mint a legtöbb emlősé abból az időszakból.

Nem ez volt az első alkalom, hiszen Bombadil Tomáról is elneveztek egy kihalt élőlényt a múltban, ő a Bubogonia bombadili nevet kapta, és egy menyétszerű állat volt.

akció | dráma | fantasy | kaland | road movie

Zsákos Bilbó, az öreg hobbit, Frodónak adja rég őrzött gyűrűjét. Az ékszerről azonban kiderül, hogy az az Egy Gyűrű, mely valaha a sötét nagyúré, Szauroné volt, aki... több»