Végre megoldódott a nagy Yoda-rejtély

Amióta Yoda 1980-ban debütált a filmvásznon a Star Wars: V. epizód - A Birodalom visszavág című filmben, a rajongók a karakter egy bizonyos tulajdonságán töprengtek.

A legendás Jedi-mester, aki állítólag egy "ismeretlen fajhoz" tartozik, mindig is hajlamos volt egyedi módon beszélni, megfordítva a mondatok sorrendjét, például amikor azt mondta: "Meg kell nevezni a félelmedet, mielőtt elűzhetnéd vagy: "A legnagyobb tanító a kudarc".

Yoda fajának más szereplői ritkán jelennek meg a Csillagok háborújában, így a rajongók nem voltak biztosak abban, hogy Yoda hajlamossága a "talányokban" való beszédre egyedi, vagy a rokonaival közös tulajdonság. Úgy tűnik azonban, hogy ez a rejtély megoldódott az új Star Wars animációs antológiasorozatban, a Star Wars: Jedihistóriák című sorozatban, amelyben Bryce Dallas Howard adja Yaddle hangját, aki szintén Yoda fajához tartozik.

A Disney Pluson október 26-án, szerdán bemutatott sorozat indulását követően a közösségi médiában egy klip keringett, amelyen Yaddle megszólal, és azt mondja: "Nem, nem tudom, de a tanács bölcsessége szerint óvatosnak kell lennünk, amíg többet nem tudunk."

Mint a klipből kiderül, Yaddle nem úgy beszél, mint Yoda, és a Twitteren egy személy megjegyezte, hogy mivel Yaddle "normálisan beszél", ez azt jelenti, hogy Yoda "csak egy bolondos kis kobold, aki a móka kedvéért rejtvényekben beszél".

Bryce, aki már rendezett epizódokat A mandalóriból, azt mondta, hogy "valóra vált álom" volt Yaddle hangját megszólaltatni. Persze ki tudja megmondani, hogy mit jelent 'normálisan' beszélni? Amennyire tudjuk, Yaddle lehet az, aki másképp beszél, mint a többi fajtársa.

Ennek ellenére több rajongó ezt a felfedezést bizonyítékként vette, hogy Yoda egyszerűen csak szórakozásból beszélt úgy, ahogyan, nem pedig azért, mert a fajához tartozó összes lény is így tett volna. Grogu, más néven Baby Yoda, még nem beszél A mandalóriban vagy a Boba Fett könyve sorozatban, eddig csak hangok segítségével tudott verbálisan kommunikálni.

Több Twitter-felhasználó is kommentálta a Star Wars: Jedihistóriák felfedezését, az egyikük ezt írta: "Yoda egyszerűen egy fura kis fickó, megerősítve' - írta valaki más, míg egy másik így kommentálta: "Ez a legviccesebb történetépítés a Star Warshoz. Yoda csak szándékosan beszél így. Ő csak egy vicces kis rejtélyes fickó".