Mindössze 10 percig tartott a zaklatással vádolt Kevin Spacey első tárgyalása

Kevin Spacey bíróság elé állt a massachusettsi Nantucketben – ahol a színészt azzal vádolják, hogy 2016-ban a Club Bar nevű étteremben megpróbált leitatni és zaklatni egy akkor 18 éves fiút.

Az ügy áldozata nem volt jelen a tárgyaláson, és a színészt a bíró fel is szólította arra, hogy semmilyen szín alatt nem léphet vele kapcsolata. A fiú anyja egy volt bostoni hírbemondónő, Heather Unruh, aki tavaly beszélt először nyilvánosan az ügyről. Elmondása szerint a színész vásárolt egy italt a fiának – és már ezzel is bűnt követett el, hiszen az államban 21 éves korig nem lehet alkoholt fogyasztani – majd később egy zongora mellett állva fogdosta őt.

A fiú állítása szerint még videója is van az esetről, amit Snapchat-en küldött el a barátnőjének – ám a színész jogi csapata szerint ez nem bizonyít semmit.

A hétfőn tartott tárgyalás mindössze 10 percig tartott, és a színész óvadék megfizetése nélkül távozhatott. A következő tárgyalás időpontját március 4-ére tűzte ki a bíró. Ha a színészt bűnösnek találják, akkor akár öt év börtönt is kaphat.

A színész jogi csapata nagyon szerette volna, ha a színésznek nem kell nyilvánosan megjelenni a tárgyaláson, hiszen az ügy – és a többi hasonló, szexuális zaklatási vád – már így is épp elég rossz reklám a színésznek, aki az elmúlt hónapokban egyáltalán nem kap munkát, sőt. A már meglévő szerepeitől is meg kellett válnia, mint a Kártyavár főszerepe vagy A világ összes pénze, amelyből egész egyszerűen kivágták és újraforgatták a filmet nélküle.

A színész karácsonykor egy titokzatos videót osztott meg magáról Let Me Be Frank címmel, utalva ezzel a Kártyavár fő karakterére, Frank Underwoodra, amelyben elmondja, hogy nem fog megfizetni azért, amit nem követett el.

A színészt nem csak Massachusettsben vádolják szexuális zaklatással és a hírnevével való visszaéléssel: 2017-ben Anthony Rapp vádoltak meg erőszakkal, ami állítása szerint 1986-ban történt, amikor ő mindössze 14 éves volt. Ezzel az üggyel robbant ki a látszólag a színész karrierjének végét jelentő botránysorozat. Többen megvádolták abból az időszakból is, amikor a londoni Old Vic Theatre-t művészeti igazgatója volt.

A színészt hivatalosan még egyik ügyben sem ítélték el, a közvélemény viszont már igen.