A Gyűrűk Ura filmeket leforgatni legalább olyan kemény meló lehetett, mint amilyen keménynek a filmben látható csaták vagy a végeláthatatlan vándorlás tűnnek. Peter Jackson trilógiája igazi kultfilm státuszt ért el az évtizedek során, amelynek fontosabb szereplőit mindenki fejből fújja. Aragornt Viggo Mortensen, Legolast Orlando Bloom, Gandaflot Ian McKellen, Frodót Elijah Wood alakította. Gimlit pedig John Rhys-Davies, ugye? Nos… nem teljesen.

Bár a történet szerint Gimli ugyebár egy törp, vagyis jóval alacsonyabb a társainál. Ehhez képest a színészek között John Rhys-Davies volt a legmagasabb… Éppen ezért számtalan jelenetben testdublőrt alkalmaztak, csak néhány esetben használtak CGI-t, hogy a karakter méretét megváltoztassák. Hogy ki is volt ez a testdublőr? Valószínűleg sosem hallottál még róla, pedig kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy több időt töltött Gimli bőrében, mint John Rhys-Davies. Ő Brett Beattie, aki sok-sok év után tavaly adott interjút a Polygon magazinnak, amelyben a két évtizeddel ezelőtti forgatás emlékeit elevenítette fel.

Beattie eredetileg kaszkadőrként került a forgatásokra, mivel helybéli volt, rengeteg tapasztalata volt lovakkal, és a magassága is adott volt: alig 147 cm magasra nőtt. Éppen ezért elég gyorsan felfigyeltek rá a stábban, és hamarosan már Gimli elsőszámú megformálójává lépett elő – természetesen azokban a jelenetekben, ahol nem John Rhys-Davies alakította a törpöt.

Beattie elmondása szerint nagyjából 189 napot, vagyis durván 2300 órát töltött el a törpnek sminkelve. És míg a hobbitok testdublőrei kivétel nélkül előre gyártott maszkokat hordtak, amiket bármikor egy mozdulattal levehettek, ő minden nap órákat ült a maszkmester stúdiójában. Az ő maszkját minden nap újra el kellett készíteni, és mivel ragasztva volt, nem is tudta levenni. A hobbitok dublőreinél ki volt kötve, hogy napi egy óránál többet nem hordhatják a maszkokat, ezzel szemben ő akár napi tizenkét órán át is teljes menetfelszerelésben maradt.

A forgatások alatt álmatlansággal küzdött, ezért rengetegszer előfordult, hogy Gimliként dőlt le két felvétel között egy pamlagra. Aztán egyszer csak arra ébredt, hogy ő következik, és félálomban már ment is a díszletbe, hogy forgassanak. A forgatás alatt egyszer meg kellett műteni a gerincét, az orvos pedig megkérdezte, hogy hol szerezte a sérüléseit. Erre ő annyit válaszolt, hogy Uruk-Hai harcosokkal csatázott a Helm-szurdoknál. Máskor egy közeli felvételnél igazi fejszét kellett használnia, amivel egy rossz mozdulatnál valósággal leborotválta a szemöldökét vele. Csak azért nem kezdett patakokban folyni a vér, mert a felragasztott maszk felfogta. Végül egy egész nagy dudor keletkezett a maszkján tele vérrel, ami végül kifakadt.

Brett Beattie nem tartozott a hírességek közé, de olyan sok munkát tett bele Gimli megformálásába, hogy megkereste a film producereit, hogy szeretné a nevét külön látni a stáblistában. Akkor erre rábólintottak, ám néhány nappal később kiderült, hogy erre mégsem kerül sor. Így csupán a többi kaszkadőr közé tették be a nevét, ami ugyan nem esett jól neki, de nem csinált belőle nagyobb ügyet.

Már csak azért sem, mert a stáb egyébként maximálisan elismerte a munkáját. Éppen ezért, amikor a forgatás véget ért, őt is megkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk. A színészek ugyanis elmentek egy helyi tetoválószalonba, hogy egyforma tünde-jelet varrassanak magukra emlékből. Ő is megkapta a tetoválást, amivel örökre a „szövetség” tagja maradt.

Brett Beattie a későbbiekben még vállalt kisebb-nagyobb kaszkadőrmunkákat, de saját bevallása szerint már soha nem lenne képes olyan keményen dolgozni, mint azon a forgatáson. Az utóbbi években A Gyűrűk Ura videojátékok fejlesztőinél dolgozott, illetve hétköznapjaiban szülővárosában saját faiskolát nyitott. Tetoválását nem gyakran mutogatja, az emberek pedig nem ismerik fel az utcán, hiszen senki sem tudja, hogy valójában őt látta A Gyűrűk Ura filmekben. És ez neki tökéletesen megfelel így.

Ha nosztagiáznál még, akkor ajánljuk a figyelmedbe az alábbi videót és a forgatási fotókat a kulisszák mögül a galériában.