82 Dűne  (2021)

2021-ben valósággal berobbant a mozikba Frank Herbert legendás sci-fi regényének új filmadaptációja, a Dűne. A regényről már a megjelenése után azt beszélték, hogy az annyira összetett és egyedi, hogy rendes filmet nem is lehet forgatni belőle. Ehhez képest természetesen voltak próbálkozások már a ’80-as években is, de azok nincsenek pariban azzal, amit néhány éve Denis Villeneuve letett az asztalra.

A Dűne ráadásul csak egy franchise kezdete volt, hiszen a készítők eleve nem egy, hanem legalább kettő, de potenciálisan még ennél is több filmben gondolkoztak. Az első felvonásnál semmit sem bíztak a véletlenre, olyan színészgárdát rántottak össze hozzá, amitől bármelyik filmrajongó elismerően csettinthetett. A sztori főhősét, Paul Atreidest Timothée Chalamet alakította, aki mellett a fontosabb szerepekben olyan sztárokat láthattunk, mint Zendaya, Javier Bardem, Jason Momoa, Josh Brolin, Stellan Skarsgård vagy épp Oscar Isaac.

A történet a legendás bolygón, az Arrakison játszódik, ahol az univerzum legértékesebb anyagát, a „fűszert” bányásszák. Ez olyan értékes, hogy komplett birodalmak bukhatnak el csak az érte folyó végtelen háborúskodásban. A bolygó feletti hatalomért élre menő politikai harc dúl több ház között is, ilyen az Atreides és a Harkonnen. És akik ezt a legkevésbé sem nézik jó szemmel, de érdemben semmit sem tehetnek ellene, azok a bolygó őslakosai, a Fremenek.

A film hatalmas sikert aratott, amire talán még a készítők sem számítottak előzetesen. Ezt jól mutatja, hogy közel száz díjat és elismerést sepert be a különböző díjátadókon, köztük nem mellesleg hat Oscar-díjat is (legjobb zene, legjobb hangeffektek, legjobb vágás, legjobb fényképezés, legjobb design, legjobb látványeffektek).

Mivel február 29-én a mozikba kerül a Dűne: Második rész, a hazai mozik úgy döntöttek, hogy előtte újra műsorra tűzik az első részt is. Bár az a streaming platformokon évek óta elérhető (az HBO Maxon és a Telekom TVGO-n is), az igazi élményt mégis csak a mozivásznon nyújtja. Az újbóli premierre február 8-án kerül majd sor.