Bár Franciaországban kemény kritikai fogadtatásban részesült Ridley Scott legújabb rendezése, a Napóleon, ettől függetlenül erősen nyitott a pénztáraknál az országban.

Merthogy a filmre a szerdai premieren mintegy 120 ezer néző váltott jegyet, amely 868 ezer euró bevételt eredményezett. Ridley Scott rendezését előzetesen a történelmi pontatlanságai miatt támadták a kritkiusok és a történészek, noha azt is fontos megjegyezni, hogy ez időnként apró részleteknek tekinthetők csupán, és amelyekre Scott igencsak élesen reagált.

A Le Figaro napilap a produkciót a birodalmi korszak Barbie és Ken-változatának nevezte, utalva ezzel Joaquin Phoenix és Vanessa Kirby párosára a főszerepben. Scott egyébként azzal hárította el a kemény véleményeket, hogy a “franciák még magukat sem szeretik”, és nagyon úgy tűnik, hogy az ilyen és ehhez hasonló csípős megjegyzések egyáltalán nem tántorította el a francia közönséget, hogy jegyet váltson a Napóleonra.

Összehasonlításképpen Scott korábbi két rendezésére, A Gucci-házra és Az utolsó párbajra jelentősen alacsonyabb volt a jegyeladás, míg az előbbire 33 895, addig az utóbbira 22 000 darabot értékesítettek az első napokban.

A Comscore France magazin munkatársa, Eric Marti előzetes elemzése szerint ráadásul a most megjelent Napóleonra akár 1 millió jegyet is értékesíthetnek az első héten, ez az eladási szám viszont még mind nem ér fel a rendező korábbi filmjéhez, a Gladiátorhoz, amelyre mintegy 195 ezren váltottak jegyet.

A Napóleon már a hazai mozikban is megtekinthető, a film főszerepeiben Phoenix és Kirby mellett Tahar Rahim, Ludivine Sagnier, Alfredo Tavares, Paul O'Kelly, Ben Miles és Ian McNeice láthatók.

64 Napóleon  (2023)

akció | dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»