Ne Te légy a legidegesítőbb A Gyűrűk Ura rajongó, de ezt a 15 tényt azért nem árt ismerned

A Gyűrűk Ura trilógia máig a legnépszerűbb fantasy mozik közé tartoznak. Peter Jackson olyan részletességgel alkotta meg J.R.R. Tolkien mesterművének adaptációját, amit megismételni is kőkemény feladat lenne. És egy ekkora projekt természetesen ezrével kínálja az érdekesnél érdekesebb apró részleteket és meglepetéseket. Ezek közül szemezgettünk most, és összeszedtünk tizenöt érdekességet a filmekkel kapcsolatban. Íme öt-öt érdekes tény és apróság mindhárom filmhez.

A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége

1. A filmben Peter Jackson és a gyerekei is szerepelnek. A rendező a Brí utcáján répát falatozó embert alakította, míg gyerekeit Bilbó születésnapján láthattuk, amikor az öreg hobbit a kővé vált trollok történetét meséli nekik.

2. Az egész stábból egyedül a Szarumánt alakító Christopher Lee mondhatta el magáról, hogy élőben is találkozott J.R.R. Tolkiennal.

3. A Caradhras hágóján játszódó jelenetben a szövetség minden tagja térdig (vagy épp derékig…) gázol a hóban, míg Legolas könnyed léptekkel szalad előre a hó tetején – ő nem süllyedt bele.

4. A Boromirt alakító Sean Bean annyira utálja a helikoptereket, hogy inkább minden forgatási napon korábban kelt fel, hogy megcsinálják a sminkjét és kosztümjét, majd ebben gyalog mászott fel a hegyre, ahol a jeleneteket forgatták.

5. És még egy Boromir érdekesség: a halála az egyik legszomorúbb jelenet a filmben, ám amikor forgatták a kellős közepén tartottak ebédszünetet. A szünet előtt vették fel azokat a képeket, amiken ő látszik, a szünet után pedig azokat, ahol Aragorn.

A Gyűrűk Ura: A két torony

1. Rohan lovasai valójában szinte mind nők voltak. Mikor a forgatáshoz olyan statisztákat kerestek, akik saját lovukkal tudnának szerepelni, szinte csak nők jelentkeztek. Így őket láthatjuk majd’ mindegyik lovas jelenetben, csak épp álszakállal

2. Amikor Aragorn idegességében belerúgott egy ork sisakba, nagyon hitelesnek tűnik, ahogy fájdalmában térdre rogy és felüvölt. Azt hihetnénk, hogy ez a szerep kedvéért volt így, de valójában a jelenetnél nem egy kellékbe, hanem egy igazi fém sisakba rúgott bele, amitől eltört az egyik lábujja. Ezért olyan hiteles az egész.

3. John Rhys-Davies nem csak Gimlit alakította a filmben. Ő szinkronizálta ugyanis Szilszakállt is, az entet.

4. A Legolast alakító Orlando Bloom egy jelenetben leesett a lóról és eltörte az egyik bordáját. De így is folytatta a munkát, bár azt a híres jelenetet, amikor egy vágtató lóra menet közben ugrik fel akrobatikus mozdulattal, teljes egészében CGI-vel oldották meg.

5. És ha már sérülések. Az orkokat üldöző jelenetben, ahol Aragorn, Legolas és Gimli látható, mindegyik színész sérült volt. Viggo Mortensen ugyebár a lábujját törte el korábban, Orlando Bloom pedig az egyik bordáját. John Rhys-Davies testdublőre (mivel a színész valójában 185 cm magas), pedig térdproblémákkal küzdött épp.

A Gyűrűk Ura: A király visszatér

1. Christopher Lee-t arra kérte a rendező, hogy sikítson fel, amikor Gríma hátba szúrja. De a színész tudta, hogy ha valaki tüdőn szúrnak, az képtelen sikoltani, így végül csak halkan felnyögött.

2. Peter Jackson ebben a filmben is szerepelt: ő volt a Legolas által lelőtt kalózkapitány.

3. Viggo Mortensen maga írta a zenét, amit Aragorn megkoronázása alatt hallhatunk. A dalszöveget persze J.R.R. Tolkien írta.

4. A Barad-dûr leomlását szándékosan úgy tervezték meg, hogy még véletlenül se emlékeztessen a World Trade Center tornyainak leomlására. Az alatta hallható hangokat pedig összetörő üvegekkel idézték elő.

5. A film végén láthatjuk Samut, amint hazatér és ölbe kapja a lányát. Valójában a jelenetben Sean Astin igazi lányát láthatjuk.