Nem igazán lett annyira ijesztő a démoni apáca, mint ígérték

Az apáca az év egyik legjobban várt – és eléggé megpromózott  - horrorfilmje volt, ám a kritikusi értékelésekből az jön le, hogy az életének önnön kezével véget vető apáca halála körüli nyomozás, és a közben felbukkanó démoni erők története nem igazán úgy sikerült, ahogy azt várták.

A Démonok között-franchise egyik spin-offja egy apáca, Valak alakja köré épül, és egy félelmetes zárdába kíséri el a nézőket valahol Romániába – ám ez sokak szerint nem volt sem új, sem eredeti, sem izgalmasan megvalósított alapötlet, így a film jelenleg 31 százalékon áll a RottenTomatoes-on a kritikusok véleménye szerint.

Hogy a mi a filmmel a bajuk? Hogy nagyjából csak horrorklisékre épít, unalmas és lassú a narratívája, elcsépelt eszközökkel próbálja megrémiszteni a nézőket, és ebből kifolyólag olyan kiszámítható, hogy az már röhejes. Hiába a sötét és nyomasztó hangulat, fesztültségnek és izgalomnak nem marad helye, mert az alkotók nem tudtak bánni a rendelkezésre álló alapanyaggal. Sőt, egyes vélemények szerint ez maga az egyik legviccesebb apácás vígjáték az Apáca show óta. Vagy: még annyira sem ijesztő, hogy egy makacsabb csuklást elmulasszon.

Sokaknak volt az az érzése, hogy a film csak nyerészkedni akar a Démonok között-sorozat sikerén, ám nem tesz különösebb erőfeszítést arra, hogy valóban egyedi, eredeti és érdekes tartalmat tegyen le az asztalra. Ez pedig igen nagy bűn tud lenni abban az iparágban, ahol a folyamatos franchise-ok, sorozatok és újragondolások mellett a közönség egy része éhezi az eredetit és az újat. Ez a démoni apácának nem jött össze – a stúdió pedig reménykedhet abban, hogy ez a lebőgés nem fogja befolyásolni a franchise többi, sorok következő részeinek sikerét.