Magyarországon (41 más ország mellett) jelenleg a top 10 legnézettebb film listáján szerepel az Assassin's Creed. A Netflixen frissen elérhető mozi tarol a hazai és a nemzetközi sikerlistán, miközben 2016-os mozis bemutatóján nagyot bukott. Vajon mi állhat az újonnan jött népszerűség hátterében?

Az Assassin's Creed egy disztópikus sci-fi akciófilm, amely az azonos című videojáték-franchise adaptációjaként készült. A film rendezője Justin Kurzel, forgatókönyvírói: Michael Lesslie, Adam Cooper és Bill Collage. A főbb szerepekben: Michael Fassbender (aki egyben a film producere is), valamint Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Charlotte Rampling és Michael K. Williams láthatók.

A film a videójáték ismerős világára épít, de egy eredeti történettel bővíti a sorozat univerzumát.  A történet főszereplője Callum "Cal" Lynch (Fassbender), akit assassin származása miatt elrabol az Abstergo Alapítvány. Cal őse, a 15. században született spanyol Aguilar de Nerha az Assassin Testvériség tagja volt. Ez a csoport a valóságos Assassinok Rendje által ihletett, a 15. század végi spanyol inkvizíció idején működő csoportosulás, amely felesküdött az az Éden Almájának védelmére. Az ereklyét az a hiedelem övezi, hogy az emberiség szabad akaratának kulcsát rejti magában. Cal feladata, hogy orrgyilkos őseinek örökségével szembenézve megakadályozza, hogy az Abstergo, a modernkori Templomos rend megtalálja és felhasználja az Almát az emberiség leigázására.

A forgatás 2015 augusztus végén kezdődött és 2016 januárjában fejeződött be. Az Assassin's Creed 2016. december 21-én jelent meg a 20th Century Fox gondozásában az Egyesült Államokban és Franciaországban. A filmet az akkori kritikusok alaposan lehúzták. Ezek a negatív visszajelzések leginkább a forgatókönyvírók munkáját bírálták. Más vélemények szerint azonban a korábbi adaptációkhoz mérten ez a változat hatalmas áttörést jelentett. A film alulteljesített a jegyelladásokban. Az Assassin's Creed 54,6 millió dollárt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, 186,3 millió dollárt más területeken, ami világszerte 240,9 millió dolláros összbevételt jelent, szemben a 125 millió dolláros gyártási költségvetéssel. A Hollywood Reporter becslése szerint a film 75-100 millió dolláros veszteséget okozott a stúdiónak, ha az összes költséget és bevételt összeszámolják. Az Assassin's Creed az Egyesült Államokban és Kanadában 54,6 millió dollárt, más területeken pedig 186,3 millió dollárt hozott.

A filmnek terveztek folytatást, de a negatív fogadtatás miatt a Disney ejtette az elképzelést, miután 2019-ben felvásárolta a 21st Century Foxot.

Ezek alapján érdekes jelenség, hogy a Netflix közönsége ismét felkapta a a mozit, ahol többek között a Tyler Rake: A kimenekítés 2 mellett szerepel a top 10 legnézettebb filmek heti listáján.

Neked hogy tetszett?

akció | kaland | sci-fi

Egy forradalmian új technológia segítségével Callum Lynch (Michael Fassbender) újraéli egyik őse, a 15. századi Spanyolországban született Aguilar kalandjait. A férfi így érti... több»