Netflix: A streamingóriás nem kér a britek új streaming szabályozásából, és ezzel a nézők járhatnak rosszul

A Netflix azzal fenyegetőzött, hogy elővigyázatosságból eltávolítja a filmeket és sorozatokat az Egyesült Királyságban található könyvtárából. Hogy miért?

Hogy elkerülje a brit kormány által bevezetni kívánt új streaming-szabályozást. A platform szerint az új törvény negatívan hathat többek között a dokumentumfilmes produkcióira. A Netflix Kleopátra, Egyiptom királynője című dokumentum(ként eladott, de a sorozat dokumentum értéke, történelmi hitelessége erősen megkérdőjelezhető)-minisorozatát nemrég éles kritikák érték.

Brit miniszterek azt szeretnék, ha a médiatartalmakat felügyelő Ofcom kiterjesztené kuratóriumát a streaming platformokra is. Jelenleg a hagyományos műsorszolgáltatók állnak csak a szervezet felügyelete alatt. Ez azt jelenti, hogy az olyan szolgáltatások, mint a Netflix és az Amazon Prime Video akár 250 ezer fontig terjedő bírságot is fizethetnek a káros tartalmak sugárzásáért.

A médiatörvénytervezet "pártatlanságot" írna elő a streamingszolgáltatók számára, ha aktuális eseményekről van szó, különösen a politikai szférából, valamint politikai és ipari vitás kérdésekről.

A Netflix levélben fordult a brit parlament kulturális, média- és sportbizottságához, amelyben bírálta a pártatlansági szabály bevezetésére vonatkozó terveket. A platform szerint az új irányelvek homályosak és nehezen kivitelezhetőek, és a gigantikus tartalomkatalógus folyamatos felülvizsgálatát és a címek rendszeres törlését tennék szükségessé, függetlenül attól, hogy mikor mutatták be őket. A Netflix a "panaszturizmustól" is óvakodik, vagyis attól, hogy az Egyesült Királyságon kívüli emberek bejelentést tegyenek az Ofcomnak.

A platform úgy véli, hogy a streaminget másképp kellene szabályozni, mint a hagyományos sugárzási és terjesztési csatornákat. A szolgáltatás azzal érvel, hogy nézése aktív döntést igényel, ellentétben a lineáris televíziózással, amelyet passzívan lehet nézni, és így sok néző ki van téve a potenciálisan káros tartalmaknak. A Disney+ platform képviselői hasonló levelet írtak a brit kormánynak.

A Netflix tartalmainak elérhetősége és sokszínűsége általánosan elismert erőssége a platformnak, és lehetővé teszi, hogy maximalizálja a brit nézők számára nyújtott kínálatát - olvasható a Netflix szolgáltatás közleményében. 

A Netflix úgy véli, hogy az új szabályok negatívan befolyásolhatják a platform hajlandóságát arra, hogy dokumentumfilmeket tegyen elérhetővé a brit közönség számára.