43 Rögeszme  (2023)

A Netflix szeret időnként bedobni egy-egy filmet vagy sorozatot, amivel megbotránkoztathatja a nézőket. Mert a nézők imádnak megbotránkozni. Ilyenkor alakulnak úgy a dolgok, hogy az adott film vagy sorozat piszok magas nézettséget és mellé szánalmas kritikákat kap. Az ügyeletes botrányhős a Rögeszme. És kiváltképp annak az egyik jelenete.

A négyrészes minisorozat Josephine Hart regényének feldolgozása, amely egy sikeres londoni sebészről szól. Williamnek mindene megvan, a fia pedig éppen házasodni készül. Csakhogy William és a fia menyasszonya, Anna között kialakul valami, amit semmilyen körülmények között nem lehet erkölcsösnek nevezni.

Már a sorozat alapvető sztorija is kiverte sokaknál a biztosítékot, a közösségi médiában arról vitáznak a nézők, hogy mennyire elítélendő az, amit William és Anna művelnek. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy William a létező legrosszabb apa, férj és úgy általában ember.

De mindezeken túl van egy bizonyos jelenet a második részben, ami kiborította a nézőket. Ebben William Párizsba utazik és abban a szállodában száll meg, ahonnan Anna épp akkor jelentkezett ki. Megszerzi a nő párnáját, amin megérzi a parfümje illatát. Ettől aztán olyan gerjedelem támad benne, hogy lényegében meghágja a párnát.

A közösségi médiában tobzódnak az olyan vélemények, miszerint soha többé nem alszanak szállodában, de legalábbis saját párnát visznek inkább magukkal az emberek. Mások arra mutatnak rá, hogy a sorozat is bizonyítja: nem lehet megbízni a férfiakban, akik inkább meghágnak egy párnát, mintsem hűségesek maradnának.

A sorozatban Williamet alakító Richard Armitage egy interjúban elárulta, hogy az ominózus jelenet nagyrészt improvizáció volt. Eredetileg csak egy rúzsfoltos zsebkendőről volt szó, de érezték, hogy az nem lenne elég erős. Azt is elárulta, hogy az Annát alakító Charlie Murphy a forgatáson az ő tudta nélkül befújta a díszletet a parfümjével. Amikor megérezte a nő illatát, beindult a jelenet.