46 Kóborlók  (2022)

A Netflix és úgy általában a streaming platformok egyik legjobb tulajdonsága, hogy szinte minden műfajt lefednek és rendszeresen szállítják az újdonságokat akár sorozatok, akár filmek formájában. Ez alól a horror és a thriller műfajok sem képeznek kivételt, sőt. A Netflixen épp most debütál egy újdonság az Egyesült Királyságból.

Az újdonság a Kóborlók, amely Nathaniel Martello-White nagyfilmes rendezői és forgatókönyvírói debütálása. A színész előzőleg csak egy rövidfilmben próbálgatta a szárnyait a kamera másik oldalán.

A Kóborlók egy régimódi külvárosi horror. A főhőse Neve, aki első ránézésre idilli családi életet él. Van egy szerető férje és két gyermeke. Szép házban élnek és nincsenek is különösebb gondjaik. Ám egy nap felbukkan két furcsa idegen, akik eleinte csak távolról megfigyelik őket. Idővel azonban egyre jobban beleártják magukat a család életébe. Neve pedig rájön, hogy az elfojtott múltja érte utol: az idegenek az ő előző családja.

Nathaniel Martello-White nem titkolja, hogy más horrorfilmekből merített ötletet a filmjéhez. Az egyik az 1997-es Furcsa játék, amely a Neve életében beszivárgó idegeneket ihlette. A másik pedig a 2017-es Tűnj el!, ebből a külvárosi rasszizmust emelte át.

A Kóborlók a jelek szerint ismét egy olyan film, amit a kritikusok sokkal többre értékelnek mint a nézők. A Rotten Tomatoes oldalán ugyanis előbbiektől 83, utóbbiaktól viszont csak 25 százalékot kapott. Itt, a Mafabon sem ez lesz minden idők legjobbra értékelt mozija, hiszen tetszési indexe alig 44 százalékon áll. Persze ez ne riasszon el senkit, akit érdekel a film, a kritikusok valamiért nagyon szeretik.