Az egyén felelőssége a halálbüntetésben... Mozikban az Arany Medve-díjas Nincs gonosz!

Már a hazai mozikban is látható az iráni filmrendező Mohammad Rasoulof díjnyertes filmje, a Nincs gonosz, melynek premierje kapcsán cikkünkben mindet összegyűjtöttünk, amit érdemes tudnod a filmről.

Az iráni rendező,  Mohammad Rasoulof Arany Medve-díjas alkotása négy felvonásban járja körül az Iránban továbbra is rendszeresen alkalmazott halálbüntetés tematikáját és problematikáját. Vajon mi az egyén felelőssége egy ilyen zsarnoki rendszerben, és miként zajlanak azok a döntési folyamatok, melyek egy élet kioltásához vezetnek? A Cirko Film forgalmazásában bemutatott Nincs gonosz ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A főbb szerepeket Baran Rasoulof, Mohammad Seddighimehr, Zhila Shahi, Mahtab Servati, Mohammad Valizadegan, Kaveh Ahangar és Ehsan Mirhosseini. A forgatókönyvet Mohammad Rasoulof szerezte.

Íme 5 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Miután 2011-ben két díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon, a film rendezőjét, az iráni ellenzékkel szimpatizáló Mohammad Rasoulofot hat év börtönre ítélték, és húsz évre eltiltották a filmkészítéstől. Később mindkét ítéletet felfüggesztették a hatóságok.
  • A Nincs gonosz elnyerte a 2020-as Berlinalén az Ökumenikus Zsűri Díját.
  • A film a 2020-as Berlini Filmfesztiválon elnyerte az Arany Medve-díjat, azonban a díjat nem vehette át személyesen a rendező, Mohammad Rasoulof, ugyanis az iráni hatóságoktól nem kapott engedélyt az utazásra. Az elismerést a lánya vette át helyette.
  • A Nincs gonosz a harmadik iráni film, mely elnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját (Nader és Simin - Egy elválás története - 2011, Taxi Teherán - 2015).
  • A Nincs gonosz Baran Rasoulof első filmje.

Hazai premierdátum: 2020.10.15.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni:

akció | dráma

Mohammad Raszulof négy történeten keresztül próbál választ találni olyan, a despotikus államok jogrendszerét érintő kérdésekre, melyek az egyén szabadságának kifejezését,... több»