2019.07.06   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

Már a mozikban Lou Jeunet debütáló filmje, a Pajzán kíváncsiság, melynek kapcsán cikkünkben mindent összegyűjtöttük, amit érdemes tudnod a produkcióról. 

A 19. század végén egy párizsi dandy szerelmi háromszögbe bonyolódik egy nőért, akinek ugyan a megkopott hírű költőért dobog a szíve, mégis a másik férfit választja, annak jobb pénzügyi helyzete miatt. A hiúságában sértett Pierre Algériába utazik, ahol megismerkedik, majd viharos kapcsolatba keveredik egy igéző helyi lánnyal, és akivel közös szenvedélyük az erotikus fotózás lesz. A századforduló züllött és szexuális szabatosságtól túlfűtött időszaka kedvez ugyan a testiségnek, de a vágyak vonzásában még nagyobb károkat okoz a féltékenység.

A francia film legjobb hagyományait követő Pajzán kíváncsiság a századforduló dekadens Párizsát mutatja be, ahol a testi vágyak megismerése és kielégítése érdekében az emberek messzebbre merészkedtek, mint bármikor korábban. A film forgatókönyvét Raphaëlle Desplechin írta, aki korábban az Életem értelmei, a Micsoda nők!, a Turné, valamint a Született szülők sorozat megírásában is közreműködött. A főszerepet alakító Noémie Merlant az Egy őrült pillanat és az Emlékek őrzői filmekből lehet ismerős a magyar közönségnek, Niels Schneider az Egy ország, egy király mellett Reisz Gábor Rossz versek című filmjében is szerepelt, Benjamin Lavernhe pedig többek között az Eszeveszett esküvőben és A mélység kalandorában is játszott.

 A produkciót Raphaëlle Desplechin forgatókönyve alapján Lou Jeunet rendezte, míg a főbb szerepeket Amira Casar, Camélia Jordana, Benjamin Lavernhe, Alexia Giordano, Noémie Merlant, Niels Schneider és Scali Delpeyrat alakítják.

Íme tehát 5 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A szereplők castingolása rengeteg időt és energiát vett igénybe, Lou Jeunet ráadásul nagyon sok tesztfelvételt készített, hogy biztos lehessen benne, hogy a legjobb döntést hozza meg a főszereplők kiválasztását illetően.
  • Lou Jeunet a kezdetektől fogva azt szerette volna, ha Arnaud Rebotini (120 dobbanás percenként) szerzi a film zenéjét. A táncjelenetekhez olyan felszabadult, vidám hangulatú elektromos dallamokat vizionált, melyekre könnyedén rá tudnak hangolódni a film fiatal színészei.
  • A rendező, Lou Jeunet elmondása szerint a fontos volt a számára, hogy a látvány terén is belecsempéssze a modernitást a filmbe, olyannyira, hogy bár kosztümös alkotásról van szó, a jelmez- és látványtervezők is szabadjára engedhették a fantáziájukat.
  • A Pajzán kíváncsiság történetét a 19. század végi, 20. század elejei francia irodalom olyan kiemelkedő alakjai inspirálták, mint Marie de Heredia (Marie de Regnier) és Pierre Louÿs.
  • Lou Jeunet vágó és rendező szakon végzett a neves Idhec (Fémis) falai között, ahol gyakornokként volt alkalma dolgozni Gérard Brach forgatókönyvíróval Roman Polanski Őrület című filmjének szkriptjén. Brach ezt követően támogatta és ösztönözte a fiatal tehetséget az írásra. Jenuet számos tévéfilmmel a háta mögött a Pajzán kíváncsisággal debütál a mozifilmek világában.

Hazai premierdátum: 2019.07.04.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: