Puskával rémísztették halálra a kulthorror főszereplőit

William Friedkin igazi rendezőlegendának számít Hollywoodban, akinek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint a Francia kapcsolat, az Élni és meghalni Los Angelesben vagy mind közül a leghíresebb, Az ördögűző. Ugyanakkor azon rendezők közé tartozik, akikkel finoman szólva is piszok nehéz volt együtt dolgozni, köszönhetően a nem hétköznapi és gyakran egészen durva módszerei miatt.

Az egyik jó példa erre a Francia kapcsolat és annak legendás autós üldözéses jelenete. Ennek forgatásán számos valódi karambol történt, amelyek során valóban életveszélybe kerültek emberek. De voltak ennél is hajmeresztőbb megoldásai, méghozzá Az ördögűző forgatásán.

A rendező azt akarta, hogy a színészek arcán valódi rettegés és rémület tükröződjön, olyan, amit megjátszani nem lehet. Ezért megbízta az egyik kellékest, hogy véletlenszerű időpontokban, amikor senki sem számít rá, süssön el egy puskát a felvételek alatt. Így a színészekre gyakran a frászt hozta, ami vissza is köszön a filmben.

William Friedkin sosem bánta meg, hogy ilyen módszerekhez nyúlt. Egy interjúban azzal magyarázta, hogy a legjobb színész sem tud igazán rémült arcot vágni csak azért, mert a rendező azt mondja neki, most épp egy gonosz démont lát, pedig vele szemben csak egy elmaszkírozott 12 éves kislány ült. De voltak más embertelen ötletei is.

A filmben egy kisebb szerepre egy valódi pap, William O’Malley atya is szerepel. Őt a kellő hatás kedvéért egyszer nemes egyszerűséggel felpofozta a rendező. Jason Millernek pedig azt hazudta, hogy a hányás csak a ruháját fogja érni, ezért a felvételen, amikor a mocsok az egész arcát beteríti, a színész valódi undorát láthatjuk.

Hogy mennyire voltak helyénvalók William Friedkin rendhagyó módszerei, arról lehet vitatkozni. Arról viszont nem, hogy a végeredmény mindig őt igazolta.

horror

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»