65 Préda  (2019)

Időnként jól esik borzongani egy kicsit. Ki a szellemekre esküszik, ki az földönkívüliekre, mások meg a sorozatgyilkosokra, esetleg a szörnyekre. És persze van egy réteg, ami él-hal a cápás, anakondás, piranhás, pókos, vagyis sokkal valóságosabb(nak tűnő) veszedelmekért is. Utóbbiak lehetnek azok, akik miatt most nagyot megy egy 2019-es szörnyfilm a Netflixen.

Ekkor mutatták be ugyanis Alexandre Aja rendező filmjét, a Prédat. Ebben nem a fenti ragadozók lesik áldozatukat, hanem egy másik vadász: aligátorok. Volt már korábban is hasonló film, ahol egy hatalmasra nőtt krokodil portyázott egy mocsárban, de a Préda valahogy mégis egészen más.

A történet a Wendy hurrikán tombolásának kellős közepén játszódik Florida egy kisvárosában. A főhős Haley is igyekszik elmenekülni a környékről, ám nem tudja telefonon utolérni az apját, ezért minden figyelmeztetés ellenére a házához megy, amit azonban elönt az árvíz, ő pedig az épületben reked.

És, ha ez nem lenne elég feszült helyzet, az árvízzel a környékre sodródik néhány kiéhezett aligátor is, akik épp ebben a házban néznek harapnivaló után. Szó szerint. Ezzel pedig kezdetét veszi a fogócska az épületben, amit egyre jobban elönt a víz, vagyis az állatok is egyre kisebb helyre szorítják be a házban rekedteket.

A Préda egy tipikus szörnymozi az összes ilyenekben elsüthető klisével. Mondhatni egyfajta bűnös élvezet megnézni, és most elég sokan élnek ezzel a bűnös élvezettel. A film ugyanis jelenleg az egyik legnézetteb a hazai Netflixen. Egészen a nézettségi toplista ötödik helyéig kapaszkodott fel, ami szép teljesítmény egy alapvetően már nem új filmtől. Persze ebben az is közrejátszik, hogy a Netflixen és az HBO Go kínálatában is csak a minap jelent meg a film, akik pedig pár éve nem fizettek be rá a moziban, azok most pótolják a lemaradást.