2019.08.31   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

Csütörtökön a magyarországi mozikba is megérkezett Pierre Godeau filmje, Raoul Taburin. Cikkünkben mindent egy helyre gyűjtöttük össze, amit érdemes tudnod, mielőtt jegyet váltasz. 

78 Raoul Taburin  (2018)

Raoul Taburin mindent tud a biciklikről, ő a dél-francia kisváros, Saint Céron elismert és egyetlen biciklikereskedője. Van azonban egy titka: felnőtt létére segédkerekek nélkül nem tud kerékpározni, hiába próbálkozott egész életében újra és újra. Egy nap a faluba költözik a fotográfus Hervé. A két férfi hamarosan összebarátkozik, Hervé pedig Raoult is szeretné lefényképezni biciklizés közben. Raoul mindenáron igyekszik elkerülni az alkalmat, s humorosabbnál humorosabb helyzetekbe kerülve próbálja leplezni a titkát.
 Jean-Jacques Sempé, francia gyerekkönyv illusztrátor és karikaturista népszerű képregényének szórakoztató karaktereit Pierre Godeau vitte vászonra. A Raoul Taburin társforgatókönyvírója Guillaume Laurant (Elveszett gyermekek városa, Amélie csodálatos élete, Hosszú jegyesség). A film főszerepét a francia film egyik legnagyobb sztárja, a többszörös díjnyertes Benoît Poelvoorde (Asterix az Olimpián, Coco Chanel, Finánc a pácban, Szabadúszók) alakítja. Mellette többek között a nemzetközileg elismert Suzanne Clément-et (Anyu, Így is, úgy is Laurence), mellettük Edouard Baer-t (Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés, Moliére, Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!) is láthatjuk ebben a szívmelengető családi vígjátékban.

A vígjátékot Guillaume Laurant forgatókönyve alapján Pierre Godeau rendezte (Raoul Taburin), míg a főbb szerepeket Benoît Poelvoorde, Suzanne Clément, Édouard Baer, Vincent Desagnat, Victor Assié, Grégory Gadebois és Ilona Bachelier alakítják.

Íme tehát 6 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A Raoul Taburin díjai és fesztiválszereplései:
- Zurich Film Festival 2018 - Gyermek szekció - Közönségdíj
- Cholet Adaptation Festival - Közönségdíj
- New York Int'l Children's Film Festival 2019
- European Film Festival
- Screenwriting Festival (Montélimar)
- Cabourg Film Festival
  • Pierre Godeau egy interjúban elmondta, hogy az alkotói folyamat során az volt az elsődleges szempont, hogy filmje minél hűségesebb legyen az alapanyaghoz, Sempé 1995-ben megjelent meséjéhez.
  • A Raoul Taburin a mindössze 32 éves Pierre Godeau harmadik nagyjátékfilmje.
  • A film 20 szemlézett kritika után 3,2 ponton áll a lehetséges ötből a francia filmadatbázis, az Allocine oldalán. A nézői értékelés tizedre pontosan megegyezik ezzel.
  • A Raoul Taburin történetének alapjául Sempé meséje szolgált.
  • A film forgatása 2017. júniusában és júliusában zajlott Venterolban. A statiszták nagy részét a helyiek közül válogatták ki a Raoul Taburin alkotói.

Hazai premierdátum: 2019.08.29.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: