Lehet, hogy az idei év végének egyik legnagyobb durranása lett volna a Monster Hunter - Szörnybirodalom, amelyet Kínában csak néhány napja kezdtek vetíteni a mozik. Először csak néhány moziban mutatták be a videojátékon alapuló filmet, majd tegnap országszerte vetíteni kezdték a mozik. Hogy aztán egyetlen nap után máris töröljék a műsorról. Az ok: a filmben van egy nagyjából tíz másodperces jelenet, ami kiverte a biztosítékot a nézőknél.

A Monster Hunter - Szörnybirodalomban Milla Jovovich mellett olyan színészek szerepelnek, mint Ron Perlman, Tony Jaa, Meagan Good vagy Jin Au-Yeung. Utóbbi ázsiai zenész-színészként arrafelé meglehetősen népszerűnek számít. Az ő egyik jelenete az, amit a nézők többsége rasszistának kiáltott ki.

Az ominózus jelenetben a Jin Au-Yeung által alakított szereplő egy párbeszédben azt mondja: „Nézd a térdem! Milyen térdek ezek? Kínai térdek!” Ez állítólag arrafelé egy csúfolódó gyermekmondókára emlékeztet, amellyel az ázsiai gyerekeket szokták cikizni. Természetesen fel is háborodtak rajta az érzékeny lelkületű nézők.

A dolognak elég nagy visszhangja lett, mivel a Monster Hunter - Szörnybirodalom kínai forgalmazásáért felelős Tencent azonnal levette a filmet a mozik műsoráról. Arról nincs hír, hogy amennyiben kivágják az ominózus jelenetet, utána visszaengedik-e a filmet a mozikba. A dolog már csak azért is érdekes, mert Kína alapvetően ismert a nagyon szigorú cenzúrájáról, ez a jelenet valahogy mégis elkerülte az illetékesek figyelmét vagy csak egyszerűen nem ítélték sértőnek.

A Monster Hunter - Szörnybirodalom egyébként a törlése előtti napokban nagyjából 5,3 millió dollár bevételt hozott Kínában, de ez a szám nagyot ugorhatott volna a hétvégén. Így viszont a folytatás is kérdéses.