Szinte már elképzelhetetlen, hogy Kevin nélkül karácsonyozzunk, ám ezzel nem vagyunk egyedül, hiszen Chris Columbus 1990-ben mozikba került kultikus családi vígjátéka ugyanúgy, szinte már hagyományként adásba kerül több országban is karácsonykor.

Bár a főszerepet alakító Macaulay Culkin számára áttörést is hozhatott volna a Reszkessetek, betörők!, a fiatal színész nem sokáig maradt aktív a pályán a későbbiekben. Bár kétségtelen, hogy Kevin szerepét mintha csak Culkin számára írták volna, mindez nem igazán szabott gátat annak, hogy közel 100 jelöltet is meghallgassanak a szereplőválogatás során.

Egy fontos tanulságot azonban maga a rendező is levont az akkor még gyerekszínész castingolásából: hogy mindig tekintettel kell lenni a valódi családi körülményekre is. Nem titok ugyanis, hogy Culkin igencsak hányattatott családi háttérrel rendelkezett, amely alighanem kissé meg is viselhette őt gyerekként mindezt összeegyeztetni a szerepével.

Az persze nem kérdés, hogy mindezektől függetlenül még mindig irtó szórakoztató családi vígjáték maradt a mai napi a Reszkessetek betörők. Mondani se kell viszont, hogy a filmben látható megpróbáltatások, amelyeken Harry és Marv keresztülmennek, nem túl valóságosak. Egy alkalommal a The Week magazin közölt egy hosszabb cikket azzal kapcsolatban, hogy a két jómadár a való életben alighanem súlyos bőr és csontsérüléseket, agyrázkódást szenvednének egy ilyen esetben, így valószínűleg a balul elsült meló után nem egy börtöncella, hanem hosszas kórházi kezelés várna rájuk.

A forgatáson azonban nem volt titok, hogy a színészek olykor valóban megsérültek, noha azon a jelenet felvétele során, amikor Marv a karácsonyfadíszekre tapos, cukorkákból készült díszlet elemeket használtak, a karaktert alakító Daniel Stern csakugyan megsérült. (Annyit azonban még elárulunk, hogy igen, a tarantula pók az arcán viszont nagyon is valóságos volt.)

Culkin sem úszta meg azonban a munkálatokat, hiszen amikor Harryt alakító Joe Pesci felakasztja őt egy ruhafogasra és megharapja a kezét, a színész sajnos egy kissé túlbuzgó volt, így véletlenül tényleg sikerült megsebesítenie fiatal kollégáját.

A Reszkessetek betörők 1990-ben két Oscar- és két Golden Globe-díj jelölést is magáénak tudhatott, a fényéből alig vesztett valamit a produkció, így a mai napig is talán sokak karácsonyi „kötelező” repertoárján megtalálható a film.