Ridley Scott odapörkölt a történésznek, aki kritizálta a Napóleon című új filmjét

A hónap végén a hazai mozikba is megérkezik a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Napóleon.

Ridley Scott tehát ismét egy epikus történelmi filmet ígér, amelynek tényszerűségét és pontosságát máris megkérdőjelezték. Dan Snow történész ugyanis egy TikTok videóban hívta fel a figyelmet néhány pontatlanságra, többek arra, hogy Napóleon nem lőtt ágyúval az egyiptomi piramisokra, Marie Antoinette haját pedig rövidre vágták közvetlenül a kivégzése előtt, amelyen Napóleon nem vett részt.

Úgy tűnik azonban, hogy a rendező enyhén szólva sem rajong az ilyen kritikákért, miután pedig megkérték, hogy reagáljon azokra, csupán ennyit felelt: “Legyen életed!”

A főszerepet játszó Phoenix az Empire magazinnak adott interjújában korábban már kitért a film történelmi pontosságára. “Ha igazán meg akarod érteni Napóleont, akkor valószínűleg saját magadnak kellene tanulnod és olvasnod. Mert ha megnézed ezt a filmet, akkor ez az élmény Ridley szemével elmesélve” - mondta a színész.

Scott és stábja valójában azonban nagy hangsúlyt helyeztek a történelmi pontosságra, a stáb öt napot töltött a waterlooi csata forgatásával.

Korábban egyébként Stanley Kubrick is próbálkozott egy epikus Napóleon film elkészítésével, amelyet végül kukáztak. Ehhez kapcsolódóan maga Ridley Scott beszélt arról, hogy elküldték neki Kubrick filmjéhez korábban meg nem valósított forgatókönyvét, amelyet ő maga egyszerűen nem talált használhatónak.

A Napóleon november 23-án érkezik a magyarországi mozikba.

64 Napóleon  (2023)

akció | dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»