Mondhatná az egyszeri rajongó, hogy nem nehéz a Marvel moziverzum készítőinek a kánon közepén megjósolni annak a végét. Mert ki tudhatná jobban, hogy milyen irányba futnak a szálak, mint ők? De a Bosszúállók: Ultron kora egyik jelenetében Tony Stark egészen pontos víziót látott az emberek bukásáról Thanosszal szemben. Ez a vízió akkor született, amikor még a Disney sem nagyon tudhatta, hogy pontosan hogyan is fognak alakulni a dolgok a későbbiekben.

Történt ugyanis, hogy Skarlát Boszorkány még mielőtt ő is a hősök közé állt volna, egy látomással összezavarta a Bosszúállók tagjait. Tony Stark egy olyan víziót látott maga előtt, amelyben a Bosszúállók elbuktak, Thanos pedig ott ül a trónján, lábainál a hősök holttesteivel.

Utólag ennek a víziónak több részlete is igazolást nyert. A Bosszúállók: Végtelen háborúban valóban szembeszálltak az őrült titánnal, amit végül el is buktak. Thanos az oldalára állított chitauri seregekkel legyőzte őket és eltűntette az univerzum lakóinak felét.

A vízióban láthatjuk a legyőzött Hulkot, akit Thanos fél kézzel is könnyedén lenyomott a valóságban is. Ott fekszik mellette Fekete Özvegy is holtan, aki a valóságban feláldozta magát, hogy a társai megszerezhessék a lélek követ. Sólyomszem viszont életben van, csak épp össze van törve – pontosan úgy, ahogy a valóságban is, hiszen ő akarta feláldozni magát, de Natasha megelőzte. Később Thor holtteste mellett Amerika kapitányt is láthatjuk, akinek ikonikus pajzsa kettétörve hever a földön. De ő még életben van és utolsó leheletével Tonyt okolja a bukásért.

És láthatjuk a chitauri seregeket is a Föld felé indulni. Mint ismert, a Bosszúállók: Végtelen háborúban Vasember és társai először nem a Földön, hanem a Titánon küzdenek meg Thanosszal, ahol majdnem le is győzik, de végül elbuknak.

Ezek az utalások mind visszaköszönnek a Bosszúállók végső nagy összecsapásában Thanos ellen. Persze mondhatnánk, hogy a filmek készítői pontosan tudták 2015-ben, hogy később miként alakulnak majd a dolgok. De olyan részletességgel ekkor még aligha volt kidolgozva a végkifejlet minden apró mozzanata.