Mark Ruffalo 600 milliós harca egy nagyvállalattal (Sötét vizeken)

A Távol a Mennyországtól Oscar-díjra jelölt rendezője, Todd Haynes ezúttal egy valós eseményeket feldolgozó thrillerrel rukkolt elő a hírhedt DuPont-ügyről, melynek végén a cég 600 millió dolláros kártérítés megfizetésére kényszerült. A premier kapcsán cikkünkben mindent egy helyre gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudnod az Anne HathawayMark Ruffalo és Tim Robbins főszereplésével forgatott Sötét vizekenről. 

A történet főhőse Robert Bilott sikeres ügyvéd, karrierje során számos pert nyert. Amikor azonban egy gazda kér tőle segítséget, szembesül pályája egyik legnehezebb ügyével. A DuPont hosszú ideje juttat mérgező vegyi anyagokat egy városka ivóvízhálózatába, állatok százainak pusztulását okozva. Bilott tudja, hogy szinte esélytelenül száll harcba a hatalmas vállalattal az átlagemberek védelmében, mégsem hátrál meg. Ha sikerrel jár, az egész világ tudomást szerez a vegyi üzem felelősségéről a titokzatos betegségekkel és elhalálozásokkal kapcsolatban. A tét azonban óriási, miközben bizonyítékokat keres, állását, szerettei és saját maga biztonságát is veszélybe sodorja.
Az izgalmas thriller valós események alapján készült. Bilott elérte, hogy a DuPont 2017-ben 600 millióval kárpótolja a pórul járt lakosokat. Az ügyvéd azóta is a környezetvédelem jogi élharcosa. Az esetről Nataniel Rich közölt beszámolót a New York Times-ban, ez adta az ötletet a filmhez.

A rendezői széket Todd Haynes (Távol a mennyországtól, Carol, I’m Not There – Bob Dylan életei) kapta, a produceri feladatokat a főszerepet vállaló Mark Ruffalo (A gyerekek jól vannak, Bosszúállók, Szemfényvesztők 1-2., Spotlight: Egy nyomozás részletei, Thor: Ragnarök) látta el. További fontosabb szerepekben Anne HathawayTim RobbinsBill PullmanVictor GarberMare Winningham és Bill Camp látható.

Íme 6 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A Sötét vizeken a Foxcatcher után Mark Ruffalo második olyan filmje, melyben központi szerepet játszik a DuPont-család.
  • Mark Ruffalo és Tim Robbins a 2012-es Vágyak szerelmesei után ismét együtt állt a kamerák elé.
  • A Sötét vizeken valós eseményeket dolgoz fel. A történet alapjául Nathaniel Rich a The New York Times-ban megjelent 2016-os "Az ügyvéd, aki DuPont legrosszabb rémálma lett" című cikke szolgált. A történetet Mariah Blake is papírra vetette, akiknek 2015-ös "Üdvözünk a gyönyörű Parkersburgben, Nyugat-Virginiában" című cikke a National Magazine Award döntőse volt, de Sharon Lerner is foglalkozott az üggyel a The Intercept hasábjain a "Rossz kémia" című cikksorozatában. A film központi szereplője, Robert Bilott "Leleplezés" címmel jelentette meg az önéletrajzát, melyben részletesen beszámol a DuPont elleni két évtizedes jogi harcáról.
  • 2018. szeptember 21-én jelentették be hivatalosan, hogy Todd Haynes rendezi a Matthew Michael Carnahan forgatókönyvén alapuló Sötét vizeken-t (Dark Waters), ekkor azonban még Dry Run címen futott a produkció.
  • A film forgatása 2019. január 14-én kezdődött meg Cincinnnatiben, Ohio államban.
  • A Sötét vizeken kimagasló kritikai fogadtatásban részesült. A film jelenleg 129 szemlézett cikket követően 91 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.

Hazai premierdátum: 2020.02.27.