2020.03.01   olvasottság: <1000x   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

A Távol a Mennyországtól Oscar-díjra jelölt rendezője, Todd Haynes ezúttal egy valós eseményeket feldolgozó thrillerrel rukkolt elő a hírhedt DuPont-ügyről, melynek végén a cég 600 millió dolláros kártérítés megfizetésére kényszerült. A premier kapcsán cikkünkben mindent egy helyre gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudnod az Anne HathawayMark Ruffalo és Tim Robbins főszereplésével forgatott Sötét vizekenről. 

Mark Ruffalo 600 milliós harca egy nagyvállalattal (Sötét vizeken)

A történet főhőse Robert Bilott sikeres ügyvéd, karrierje során számos pert nyert. Amikor azonban egy gazda kér tőle segítséget, szembesül pályája egyik legnehezebb ügyével. A DuPont hosszú ideje juttat mérgező vegyi anyagokat egy városka ivóvízhálózatába, állatok százainak pusztulását okozva. Bilott tudja, hogy szinte esélytelenül száll harcba a hatalmas vállalattal az átlagemberek védelmében, mégsem hátrál meg. Ha sikerrel jár, az egész világ tudomást szerez a vegyi üzem felelősségéről a titokzatos betegségekkel és elhalálozásokkal kapcsolatban. A tét azonban óriási, miközben bizonyítékokat keres, állását, szerettei és saját maga biztonságát is veszélybe sodorja.
Az izgalmas thriller valós események alapján készült. Bilott elérte, hogy a DuPont 2017-ben 600 millióval kárpótolja a pórul járt lakosokat. Az ügyvéd azóta is a környezetvédelem jogi élharcosa. Az esetről Nataniel Rich közölt beszámolót a New York Times-ban, ez adta az ötletet a filmhez.

A rendezői széket Todd Haynes (Távol a mennyországtól, Carol, I’m Not There – Bob Dylan életei) kapta, a produceri feladatokat a főszerepet vállaló Mark Ruffalo (A gyerekek jól vannak, Bosszúállók, Szemfényvesztők 1-2., Spotlight: Egy nyomozás részletei, Thor: Ragnarök) látta el. További fontosabb szerepekben Anne HathawayTim RobbinsBill PullmanVictor GarberMare Winningham és Bill Camp látható.

Íme 6 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A Sötét vizeken a Foxcatcher után Mark Ruffalo második olyan filmje, melyben központi szerepet játszik a DuPont-család.
  • Mark Ruffalo és Tim Robbins a 2012-es Vágyak szerelmesei után ismét együtt állt a kamerák elé.
  • A Sötét vizeken valós eseményeket dolgoz fel. A történet alapjául Nathaniel Rich a The New York Times-ban megjelent 2016-os "Az ügyvéd, aki DuPont legrosszabb rémálma lett" című cikke szolgált. A történetet Mariah Blake is papírra vetette, akiknek 2015-ös "Üdvözünk a gyönyörű Parkersburgben, Nyugat-Virginiában" című cikke a National Magazine Award döntőse volt, de Sharon Lerner is foglalkozott az üggyel a The Intercept hasábjain a "Rossz kémia" című cikksorozatában. A film központi szereplője, Robert Bilott "Leleplezés" címmel jelentette meg az önéletrajzát, melyben részletesen beszámol a DuPont elleni két évtizedes jogi harcáról.
  • 2018. szeptember 21-én jelentették be hivatalosan, hogy Todd Haynes rendezi a Matthew Michael Carnahan forgatókönyvén alapuló Sötét vizeken-t (Dark Waters), ekkor azonban még Dry Run címen futott a produkció.
  • A film forgatása 2019. január 14-én kezdődött meg Cincinnnatiben, Ohio államban.
  • A Sötét vizeken kimagasló kritikai fogadtatásban részesült. A film jelenleg 129 szemlézett cikket követően 91 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.

Hazai premierdátum: 2020.02.27.