1999 sok szempontból volt emlékezetes a mozis illetve filmes világban, de valószínűleg még a South Park alkotói sem gondolták volna a '97-es Comedy Centralos premiert követően, hogy egyrészt mozifilm készül majd az ötletükből, másrészt, hogy harminc évvel később továbbra is sikerrel fut majd az animációs széria, mely újra és újra képes volt a megújulásra. Trey Parker és Matt Stone, két coloradói barát kétségkívül olyasmit ért el, amit kevesen a szakmában. A South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlant 2000-ben a legjobb eredeti betétdal kategóriájában Oscar-díjra jelölték, a páros pedig nem hazudtolta meg magát a vörös szőnyeges eseményen. Kult rovatunkban most ezt az esemény idézzük fel.

Emlékeztek még a South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlanban elhangzó 'Blame Canada' (Hibáztasd Kanadát) című dalra? Talán kevesen tudják, de a szóban forgó szerzeményt, mely Trey Parker és Marc Shaiman munkáját dicséri, Oscar-díjra jelölték 2000-ben, az alkotók pedig annak rendje és módja szerint meg is jelentek az eseményen, biztos, ami biztos alapon. De, ha már ott jártak, arra azért ügyeltek, hogy ha nem is nyerik meg az Akadémia aranyszobrát, a másnapi lapok lehetőleg őket hozzák címoldalon. Nem vallottak kudarcot.

Parker és Matt Stone ugyanis női ruhákban álltak a fotósok serege elé, és nem is akármilyenekben. Míg előbbi Jennifer Lopez mély kivágású, a Grammy-díjátadón viselt ruhájában, utóbbi Gwyneth Paltrow az Oscarra készíttetett rózsaszín szettjében parádézott. A siker természetesen nem maradt el, és nagyon-nagyon mélyre kell túrnunk az emlékezetünkben, ha ehhez hasonló emlékezetes vörös szőnyeges bevonulást akarunk felidézni. Hogy ma már nem lenne akkora poén? Természetesen nem, de vegyük számításba, hogy 2000-et írtunk ekkor.

Parker elmondása szerint Lopez nem volt éppenséggel elragadtatva a látványtól (bár a dologban annak is lehet némi szerepe, hogy az énekesnőn számos alkalommal élcelődtek a South Parkban), Paltrow pedig inkább megtartotta magának a véleményét.

A South Park végül nem nyert Oscart, de egy dologban mégis túlszárnyalta az akkori győztest: arra, hogy jelölték, mindenki emlékszik, de hogy ki nyert, azt a legtöbben már rég elfelejtették.