Hosszas nyomozást követően a Los Angeles-i kerületi ügyéség ejtette aszexuális zaklatással vádolt Armie Hammer elleni vádakat. 

Az ügyészség hivatalos közleménye alapján az erőszak vádja, a sértett és a vádlott közti „szövevényes kapcsolat” miatt minden kétséget kizárólag nem bizonyítható.

A sértett, akit korábban csak Effie-ként emlegettek, 2021 februárjában jelentette fel a színészt. Nyilatkozata alapján Hammer sok esetben erőszakosan viselkedett a több éven át tartó kapcsolatuk során, amely 2017-ben nemi erőszakba torkollott. A színész minden vádat tagadott. 

A döntést hozó szervezet nyilatkozata alapján, az ügyészség rendkívül alapos vizsgálatát követően arra a döntésre jutott, hogy nem rendelkeznek az Armie Hammer bűnösségét egyértelműen igazoló bizonyítékkal.

„A bírósági jogkör gyakorlóiként renkívüli felelősségünk, hogy csak olyan vádban hozzunk elmarasztaló ítéletet, melyben egyértelműen bizonyítható a vádlott bűnössége. Az Effie és Hammer közti kapcsolat összetettsége miatt lehetetlen bizonyítani, hogy a vádlott valójában beleegyezés nélkül létesített volna szexuális kapcsolatot a sértettel.”

Effie és több nőtársának bejelentését követően Hammer karrierje megbicsaklott. A közösségi háló és a Szólíts a neveden sztárja a zaklatási botrány kitörését (2021) követően nem kapott szerepet Hollywoodban.

A vádak először Effie Instagram oldalán láttak napvilágot. Később más nők is csatlakoztak a bejelentéshez, cikkek százainak lavináját indítva ezzel útjára. A legtöbb írás a fizikai és verbális erőszakot álcázó, kannibalista és BDSM elemeket tartalmazó szexuális kapcsolatokról számolt be.

A vádakat követően Hammert ejtette az ügynöksége, valamint minden futó filmes és televíziós szerepét letiltották. A Disney, Halál a Níluson című produkciója óta – melyet túl költséges lettt volna újraforgatni –, nem szerepelt képernyőn.

Hammer minden szexuális erőszakkal kapcsolatos vádat következetesen tagadott. Idén februárban nyilatkozott először.Megemlítette, hogy a botrány kirobbanását követően többször is öngyilkosságot fontolgatott. Az interjúban beismerte, hogy szexuális erőszakot ugyan nem követett el, azonban rendkívül “bunkó, önző és intenzív és extrém életsítlust folytatott”.

„Minden aktust előzetes megbeszélésen alapult… Soha senkire sem kényszerítettem rá semmit.” – nyilatkozta Hammer az Air Mailnek. „Egyszerűen csak hagytam, hogy elsodorjon az áramlat, nem törődve a következményekkel… Ha kiéltem magam, már léptem is tovább, kerestem a következő partnert.” Ebben az interjúban azt is kifejtette, hogy rengeteget dolgozott magán az elmúlt években, kezeli az alkoholproblémáit, amelyben Robert Downey Jr. is támogatta a színészt.

Hammer Instagram postjában kifejezte, hogy rendkívül hálás a kerületi ügyészség munkájáért, melyben minden vád alól felmentették. „Most, hogy tisztáztak a vádak alól, arra fókuszálok, hogy ismét talpra álljak, újraindítsam a karrierem.”