Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
67%

Halál a Níluson (2021)

Death on the Nile
Filmadatlap
 
30
Szereplők
25
Vélemények
22
Képek
5
Videók

Galéria (22)

Videók (5)

 
Zsolt Szabó   2022. 10. 16.

legújabb vélemény

1
Agatha Christie világa filmre komponálva

Magát az ilyen típusú filmeket nem igazán szeretem, mivel számomra vontatott, lassan folyó filmekről beszélünk. Viszont azt vettem észre mostanság, hogy Kenneth Branagh rendezéseit szeretem. Hercule Poirot-t már másodjára alakítja, és szerintem tökéletes Poirot lett. A szereplőgárda: az első film után újra a legjobbakat castingolták, mivel a kémia a szereplők közt igen jól működött. Igaz, a botrány ezt a filmet se tudta elkerülni Armie Hammer miatt, pedig a filmben neki kulcs szerep jutott, így megkerülhetetlen volt a karaktere a filmben, amit jól is alakított. A filmen egyáltalán nem látszott, hogy Kenneth-nek egyben a főszerepet is meg kellett formálnia és magát a produkció is rajta múlt, mint rendező. A film különben 65mm-es kopiára felvett IMAX minőségű film lett, ami a vágás után egyértelműen jól tükrözte vissza a széles látókört a filmben, imádni valók voltak az Egyiptom szépségeit megmutató képkockák. Ami mellett nem lehet elmenni, az az, hogy sajnos a film a mai világ elvárásait is alkalmazta a filmben LMBTQ, illetve kisebbségi oldalról is, amik ebben a korban azért nem működtek így, ez a film eredetiségét számomra kicsit megtépázta és nem tudtam elmenni mellette csak úgy. Ezért is értékeltem "csak" 10/8-ra az alkotást. Ajánlom megnézésre! Természetesen ez a film megint nem jön be mindenkinek, és nem fogyasztható mindenki számára.

 
Emmersson   2022. 04. 19.

a nap véleménye

1
Remek dráma

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Kenneth Branagh azt csinálhatja, amihez kedve van. A filmjeit nem kizárólag a profit miatt készíti, az alkotás a hobbija is. Igazán irigylésre méltó! :) Viszont ez korántsem jelenti azt, hogy a nagyközönségnek is annyira tetszik a film, mint neki. Er... teljes kritika»

 
Harper   2022. 02. 19.

a nap véleménye

15
Agatha Christie krimi látványosan

Bár rá kellett döbbennem: a krimi nem éppen az én műfajom, ám ha mégis ilyesmit néznék, akkor Kenneth Branagh feldolgozása és Poirot-értelmezése tetszene a legjobban. Agatrha Christie regényeit ugyanis határozottan nehéz filmre vinni. Az 1890 és 1976... teljes kritika»

8
 
HE7EDIK   2022. 02. 18.

2
Modern Poirot

Branagh kiváló színész, de rendezőként legalább olyan jó. Másodszor is bizonyítja, Agatha Christie másik leghíresebb művébe is képes friss vért pumpálni, a háborús-bajszos mellékszál pedig egyszerűen zseniális. Nekem a színészek is tetszettek, az egyiptomi képekről már nem is beszélve. Talán az eddigi legjobb Poirot-feldolgozás lett.

 
JRD   2022. 04. 21.

2
Vannak filmek, amikhez már nem kellene hozzányúlni...

Ilyen ez is. Számtalan Poirot film született és az Ustinov, vagy Suhet-féle maga a tökéletes adaptáció. De erről ez nem mondható el. Már a Gyilkosság az Orient expresszen is csak egy látványban erős filmre sikeredett. Felesleges volt újra próbálkozni. Egy remek A.C. krimit sikerült egy unalmas masszává formálni. Amolyan egyszer nézősre. Kár érte. Egy Agatha Christie regény ennél sokkal többet érdemel. De, mint szoktam volt mondani, nézd meg és döntsd el magad! Szóval, filmre fel és jó szórakozást!

 
indingo   2022. 02. 20.

7
Agatha Christie-t nem lehet megunni

Lehet egy 85 évvel ezelőtt íródott regényből jó filmet csinálni, amit nem más, mint Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője írt, és már korábban is megfilmesítettek? A kérdésre a választ mindenki döntse el maga. Aki ismeri a könyvet vagy magát a történetet, az kapaszkodhat a látványba, amely szemkápráztató lett. A misztikus Egyiptom, a gyönyörű hajó vagy lélegzetelállító ruhák magával ragadják a nézőt. A történet játékidőben hosszú, de cseppet sem unalmas. A korábbi Christie-megfilmesítés, a Gyilkosság az Orient expressen c. filmhez képest a Halál a Níluson nem hozott akkora sztárparádét, de ez különösebben senkit sem érdekel, főként, hogy ritkán látni ennyi gyönyörű nőt egy filmben. Sok szereplőt megmozgat a történet, és jól nyomon követhető már a legelejétől, hogy ki kinek a kije. A történetvezetés, hogy mindenki gyanús, már elcsépelt, és aki egy kicsit is figyelt, az még a végkifejlet előtt rájöhet, hogy mi és ki állhat a gyilkosság hátterében. Ettől a kis "bakitól" eltekintve egy kellemes film, ahol hamar eltelik a bő két óra.

 
Artemisia   2022. 02. 22.

7
A szerelem öl - Egy bajusz története

Kenneth Branagh másodjára bújik Agatha Christie legendás detektívjének, Hercule Poirot-nak a bőrébe. A 2017-es, alapvetően jól sikerült Gyilkosság az Orient expresszen adaptációja után a Halál a Níluson direktori székét és főszerepét is elfoglalta, ... teljes kritika»

A film 297 629 161 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 169 075 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A Halál a Níluson című, 1937-es világhírű Agatha Christie regényben szereplő Karnak gőzös útvonalán ma is közlekedik több sétahajó is, többek közt egy 130 éves gőzös, az SS Sudan. Az ezekre az utakra befizető turisták 6 napos utazásokon ismerhetik meg a regénybeli és filmbeli útvonal érdekességeit.

(Periodista)
 

A film egyik főszerepét eredetileg Jodie Comer alakította volna, azonban egyéb munkái miatt végül nem tudta vállalni a szereplést. Erről maga a színésznő beszélt szomorúan Joshua Horowitz podcastjában.

(hp)
 

A Halál a Níluson becsült költségvetése 120 millió font volt.

(hp)
 

A Kenneth Branagh rendezésében bemutatott Halál a Níluson Agatha Chrisie regényének harmadik filmadaptációja az 1978-as egészestés mozifilm, és az Agatha Christie's Poirot című sorozat 2004-es epizódja után.

(hp)
 

A Halál a Níluson Agatha Christie azonos című 1937-es regényének filmadaptációja.

(hp)
 
Felemás élménynek mondható tehát a Halál a Níluson, mert minden működő eleme mellé kapunk egy olyan megoldást, rendezői vagy írói döntést, ami rontja az összképet. több»
 
Agatha Christie világa ma is élő, a Halál a Níluson örökérvényű, tehát a kiábrándultan bölcs történet nagyszerűen működhetett volna a mai stúdiórendszerben – mindenféle görcsösen herkulesi erőlködés nélkül is. több»
 
Hogyan lehet régi vágású krimivel moziba csalni a mai nézőket? Sztárparádéval! Ez volt Kenneth Branagh sikerének titka a Gyilkosság az Orient expresszen esetében, és ezt a receptet alkalmazta a Halál a Nílusonnál is, amely mérföldekkel jobb film lett. több»