Kétségtelen, hogy a Harry Potter filmek egyik legnépszerűbb karaktere Perselus Piton (eredetileg Severus Snape) volt. A végig nagyon ellenszenves figuráról apránként derül ki, hogy valójában az egész történet egyik legnagyobb tragikus hőse, de népszerűségét nem is ennek, hanem az őt zseniálisan megformáló Alan Rickmannek köszönhette.

Alan Rickman 2016 januárjában hunyt el hosszan tartó súlyos betegség után. Ám a prosztatarák és a későbbi hasnyálmirigyrák sem tántoríthatta el attól, hogy tovább dolgozzon. Hamarosan megjelenik egy életrajzi kötet, amelynek alapjául a színész naplója szolgált. Ebből az is kiderült, hogy miért nem adta fel Piton karakterét, miután tudomást szerzett betegségéről.

Mint írta, már az első film készítésekor volt szerencséje találkozni J. K. Rowlinggal, aki egyfajta bizalmasává tette Piton karakterét illetően. Ő már akkor tudhatta, hogy Piton valójában milyen mélyen érző ember, aki élete végéig szerelmes volt Lilly Potterbe.

Arról is írt, amikor befejezte az utolsó kötet olvasását és végre átélhette, hogyan válik Piton a történet szereplőinek szemében is hőssé. Azt írta, az, hogy Harry Potter Pitont a gyermekének a legbátrabb emberként jellemezte, akit valaha is ismert, ráadásul utána keresztelte el Albus Perselus Potternek, a legzseniálisabb tisztelgés, amit olvasott.

Alan Rickman 2005-ben, a negyedik Harry Potter mozi után tudta meg, hogy rákos beteg, de egy pillanatig sem volt kérdéses számára, hogy folytatni fogja a forgatást. Mint írta, azzal, hogy már az első film óta tudta, Piton szerelmes volt Lillybe, J.K. Rowling valóságos sziklaszirtet adott neki, amibe kapaszkodhat.