87 Az apa  (2020)

Az elmúlt években a közbeszédben egyre gyakrabban merült fel, hogy az Oscar-gála évről évre veszít népszerűségéből, így történhetett meg az, hogy az idei díjátadóra mindössze 10 millió amerikai néző volt csupán kíváncsi.

A szervezők évről évre próbálnak ugyan valami izgalmasat és érdekeset belevinni a műsorba, és bár a 2017-es botrány az elcserélt borítékokkal nem volt előre megszervezve, mint kiderült, ebben az évben már szándékosan történtek a műsor struktúrában olyan lépések, amelyek a gálát övező érdeklődésen kívántak volna lendíteni.

Nem fér hozzá kétség, hogy Anthony Hopkins megérdemelten kapta az aranyszobrocskát a legjobb férfi főszereplőnek járó kategóriában, ám azt is fontos megemlíteni, hogy az előzetes elemzések és a közvélemény a tavaly augusztusban elhunyt Chadwick Bosemannek jósolták a posztumusz elismerést.

Arra viszont senki sem számított, hogy a hagyományoktól eltérően ezt a díjat adják át utolsóként a legjobb filmnek és a legjobb női főszereplőnek járó kategória után. A legnagyobb felháborodást azonban mégis az váltotta ki az elmúlt napokban, hogy az eredmény ismertetése után egyből véget is érte a műsor, megvonva a teret Olivia Colman köszőneszédétől, aki Hopkins nevében vette át a szobrot.

Az ABC csatorna vezetője, Rob Mills elmondása szerint a gála rendezője, Steven Soderbergh és a csatorna is tisztában volt azzal, hogy ez a gesztus rendkívül rizikós lehet, a cél azonban az volt, hogy az emberek gondoljanak valamit az eseményről, és hogy ne maradjanak közömbösek a díjátadóval szemben.