Bár alig akad olyan filmrajongó, aki ne ismerné Julia Robertset, a családi történetét kutatva azonban nemrégiben kiderült, hogy személyazonossága nem is olyan egyértelmű, mint azt ő maga is gondolta volna.

A Finding Your Roots című műsor egyik korábbi epizódjában Henry Louis Gates Jr. műsorvezető ismertette Roberts felmenőit. A Georgia állambeli Douglas megye 1880-as népszámlálási adatai között ugyanis megtalálható a színésznő dédapja, John Pendleton Roberts, annak édesanyja, Rhoda Suttle, John apjának neve viszont sehol sem szerepel.

Kiderült, hogy Rhoda férjhez ment egy Robertshez - egy bizonyos Willis Roberts nevű férfihoz -, de ő egy évtizeddel John születése előtt meghalt, ami azt jelenti, hogy lehetetlen, hogy ő lett volna Julia ükapja.

Bár John apját egyetlen dokumentumban sem nevezték meg, Dr. Henry a Julia és első unokatestvére, John egy másik leszármazottja által biztosított DNS-nek köszönhetően további kutatást tudott végezni.

“Összehasonlítottuk az eredményeiket a nyilvánosan elérhető adatbázisokban szereplő, egyezéseket kereső személyekkel, remélve, hogy a leszármazottai DNS-e alapján azonosítani tudjuk John apját. Végül találtunk egy olyan egyezéshalmazt, amely alapján Julia és az unokatestvére egy férfihoz köthető” - derült ki a kutatásból.

A szóban forgó férfi egy Henry McDonald Mitchell Junior nevű személy volt, Julia tényleges biológiai ükapja. “Szóval mi vagyunk Mitchellék?” - kérdezte hitetlenkedve a színésznő a műsorban.

“Te vagy Julia Mitchell” - érkezett a válasz, mire Julia nevetésben tört ki.

Dr. Henry elmagyarázta, hogy bár nem tudhatják biztosan, hogy John valaha is tudta-e, ki az apja, egy információ arra utalt, hogy mindezt talán titokban tartották. Henry ugyanezen az 1880-as népszámláláson is szerepelt, de a saját feleségével, akit Sarah-nak hívtak, és hat gyermekükkel, és csak néhány mérföldre laktak Rhodától.