2019.08.27   szerző: hp   hozzászólások: 0

Egy hónap múlva, szeptember 26. és október 6. között rendezik meg idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ │ SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár nyolcadik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet majd meg a közönség. A program elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkozó nagyjátékfilmeket kínál, de több vígjáték és dokumentumfilm is lesz a kínálatban, köztük A Bauhaus 100 éve. Az idén elhunyt Bruno Ganzra a fesztivál egyik utolsó filmjével és néhány régebbi, legendás alakításának bemutatásával is emlékezik, a nemrégiben elhunyt brazil énekes, a bossa nova "atyja” előtt pedig a Hol vagy, João Gilberto? című dokumentumfilm tiszteleg.

Szemrevaló Filmfesztivál - A német filmművészet legjobbjai Magyarországon!

A fesztivál nyitófilmje a Kontroll nélkül című német dráma, mely az idei Berlinale-n Ezüst Medve díjat nyert. A szívszorító történet hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, akinek mintha sehol nem jutna hely - az állami szervezetek és szakemberek tanácstalanul adják őt tovább egymás között, agresszív kitöréseivel ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla.

94 Kontroll nélkül  (2019)

dráma

Megindítő történet egy kilencéves kislányról, aki ellenséges magatartással reagál a szülői szeretet hiányára. Mindenhol kívülállónak érzi magát, nem tud beilleszkedeni,... több»

A program egyik legizgalmasabb, valós eseményeket feldolgozó darabja az idei Német Filmdíjon hat díjat nyert Gundermanncímű német film, mely a keletnémet énekes – és STASI-ügynök -, Gerhard Gundermann életét mutatja be. 

NA Gundermann  (2018)

dráma | életrajzi | zenés

A film a kelet-német énekes és író, Gerhard Gundermann életéről szól. Bemutatja küzdelmes zenei karrierjét, szénbányászként töltött éveit, valamint az NDK... több»

A Zwingli című svájci film 1519-ben játszódik Zürichben. Főszereplője egy fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai majdnem polgárháborút szítanak. 

NA Zwingli  (2019)

dráma | életrajzi | történelmi

Zürich, 1519. Anna Reinhart, a fiatal özvegy életét az istenfélelem és a három gyermeke jövője miatti aggodalom határozza meg. Egy idegen érkezése óriási zavart kelt a... több»

A trafikos című osztrák film pedig Robert Seethaler nemzetközi bestsellere alapján készült: megrázó történet egy fiatalemberről, aki Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal. A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, akire a fesztivál néhány régebbi filmjének vetítésével is emlékezik.

NA A trafikos  (2018)

dráma

Robert Steehaler nemzetközi bestselleréből készült film, amely egy fiatalember és Sigmund Freud barátságáról szól a nácik által megszállt Bécsben. több»

A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm az iskola 1919-es alapításáról mesél, megvilágítja a Bauhaus fejlődését és változásait az 1933-as bezárásáig. A Girl from Ipanema és számos bossa nova világsláger szerzője, João Gilberto harminc évig teljesen visszavonult a nyilvánosság elől. A Hol vagy, João Gilberto? című dokumentumfilmben Georges Gachot elhatározta, hogy megkeresi a legendás zenészt.

dokumentum

A latin zene meghatározó stílusának, a Bossa Nova kitalálójának, João Gilbertonak a története. A legendás zenész közel tíz éve nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, így a... több»

Végül a Talajt vesztve (A talaj a lábam alatt) című osztrák pszichodráma Maria Kreutzer rendezésében egy testvérpár kapcsolatán keresztül beszél „a mindannyiunkban ott lakozó sötétségről“.

dráma

Lola ugyanazzal a jéghideg logikával kezeli a magánéletét, mint ahogy az üzleti életben viselkedni - ám amikor egy tragikus esemény hatására a múlt ismét a jelene részévé... több»

Október elején a filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.