Szexista botrány a Netflixnél: Több millió dollárra perlik A vezércselt

A Netflix 2020-ban debütált sikersorozata, A vezércsel az elmúlt időszak egyik legsikeresebb produkciója, Scott Frank rendezésével szemeb azonban több millió dolláros keresetet nyújtottak be a napokban. Mondjuk a részleteket!

A Deadline magazin értesülése szerint Nona Gaprindashvili sakk nagymester közel 5 millió dollárra perli a Netflixet A vezércsel miatt. Gaprindashvili karaktere ugyan nem jelenik meg a történetben, neve azonban említésre kerül a sorozat lezárása során.

Az utolsó felvonásban a kommentátor megjegyzi Beth Harmon kapcsán, hogy az “egyetlen szokatlan dolog” Harmonnal kapcsolatban, hogy nő. Ugyan Oroszországban több nő bajnok is él, többek között Nona Gaprindashvili, aki azonban sosem mérettetett meg férfi nagymesterrel.

A kereset szerint Gaprindashvili azzal vádolja a Netflixet, hogy nem csupán megalázza az ő személyét, hanem A vezércselnek pedig éppenséggel inspirációt kellett volna nyújtania a nők számára.

Maga Gaprindashvili pályafutása során közel 59 férfi sakkozóval mérettetett meg, ezek közül pedig 10 nagymesternek számított, köztük Boris Spassky, Viswanathan Anand and Mikhail Tal profi sakkozókkal.

dráma

Egy árva sakkzseni a hidegháborús érában a függőségével küzdve azért harcol, hogy a világ legjobb sakkozója váljék belőle.  több»