A vezércsel

A vezércsel

The Queen's Gambit

Egy árva sakkzseni a hidegháborús érában a függőségével küzdve azért harcol, hogy a világ legjobb sakkozója váljék belőle.

(Gergo Horvath)

Rendező: Scott Frank
Forgatókönyvíró: Walter Tevis, Allan Scott, Scott Frank
Premier: 2020.10.23. | Netflix (2020.10.23.)
Thomas Sangster
Thomas Sangster

2026.01.31 The Wolf

Egyértelműen 5 csillagos sorozat

A 7 részes sorozat alapját Walter Tevis 1983-as nagysikerű regénye adja. Sajnálatos, hogy Beth Harmon csak kitalált karakter, és a valóságban nem létezett. Vera Menchik és Polgár Judit állnak legközelebb hozzá: egyikük az első világbajnok sakkozónő volt (1927 és 1939 között hétszer is győzve), másikuk pedig a valaha élt legsikeresebb női sakkozó. Ám a filmbeli Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) férfiak között indulva és férfiakat legyőzve lett a világ legjobbja. Scott Frank rendezése kiváló, Anya Taylor-Joy pedig kivételes alakítást nyújt, melyért teljesen megérdemelten kapott Golden Globe-díjat 2021-ben (szerintem az Oscart is megérdemelte volna). Egyszerre intelligens nő, szexi csaj és belevaló hölgy. Az egyes részek felfedik egy szerencsétlen sorsú kislány múltját, majd felemelkedését és hihetetlen sikereit a férfiak világában. Beth az 1950-es években kezdi meg sakkozói karrierjét éppen olyan években, amikor a női egyenjogúság még gyerekcipőben jár. Aztán mégis bebizonyítja, hogy egy teljesen védtelen, kiszolgáltatott, ám okos és talpraesett nő is képes érvényesülni. Ez egy egyértelműen 5 csillagos sorozat.

2021.01.07 szf

a nap véleménye

Sakk

Nagyon tetszett, hogy a kezdetektől jelen voltunk Beth életében. A melankolikus háttértörténet és az árvaházban zajló, ma már elképzelhetetlennek tartott körülmények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy érdekeljen, mi lesz főhősünk sorsa a későbbiekben.... Teljes kritika

Az utóbbi 1-2 év legjobb sorozata

Nagyon tetszett és elvarázsolt. Egészen más szemmel nézem már a sakkozókat, sőt újra kedvet kaptam játszani is. A Gyilkosság lólépésben óta a legjobb film a sakkozásról. Nálam 100%-ot kap.

2022.02.11 Cinemato

A legjobb sakkfilm

A legjobb sakkfilm és életrajzi dráma. Nagyon tetszett. Le a kalappal Anya Taylor-Joy előtt, és minden elismerés Scott Frank rendezőnek. Nálam ez a sorozat 90%-os.

Minden idők legjobb női sakkozója Polgár Judit, aki 2004/2005-ben a világranglista nyolcadik helyezettje volt. Világbajnoki nyolcadik és Európa-bajnoki harmadik (bronzérem) a legjobb eredménye. Mindkettő vegyes, férfi-női kategóriában. 2002-ben megverte a világ-örökranglista második helyezettjét, Gari Kaszparovot.Szerző: Harper

A filmbeli Beth Harmon kitalált karakter. A valóságban egy bizonyos Vera Menchik (1906-1944) volt a világ első sikeres női sakkozója, akit 1927 és 1944 között folyamatosan sakkvilágbajnokként ünnepeltek. Ezek mind női sakkvilágbajnokságok voltak. 2011-ben beválasztották a World Chess Hall of Fame tagjai közé.Szerző: Harper

(2020. 11. 06.)
A tehetséges gyermek drámája
A vezércsel az utóbbi idők egyik legerősebb drámasorozata, mely remekül egyensúlyoz a magánélet, a sport és a társadalmi mondanivaló hármasában. Mindennek közepén pedig ott van Anya Taylor-Joy, aki végérvényesen bebizonyítja, hogy generációja egyik legtehetségesebb színésznője. Több