2019.10.16   szerző: hp   hozzászólások: 0

Tajvani mozitörténet és útifilm, sportdokuk, történelem, nevelőintézeti lány sorsok, ausztronéz népcsoportok, valamint a sziget varázslatos élővilága állnak az idei Taiwan Dox fókuszában.

NA 18 lettem  (2018)

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány ötödször rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. Az ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 8 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítjük. Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

Megnyitó:

2019. október 31. (csütörtök), 18.00 - Toldi Mozi

Nyitóbeszédet tart: Andrew Y. Chang, képviseletvezető

 Ezt követően a 18 lettem  című filmet mutatják be

Tajvan sajátos múltjának, bonyolult nemzeti és etnikai összetételének, valamint politikai és gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. A fesztiválra beválogatott dokumentumfilmek idén is változatos témákat járnak körül, társadalom, politika, jótékonykodás, környezetvédelem, sport, tajvani filmtörténet, hagyományőrzés egyaránt megjelennek a témák között.

Megismerhetjük a 80-as évek tajvani mozi-mozgalmát, a tajvani újhullám filmjeit, amelyek felírták Tajvant  a kortárs filmkészítés világtérképére. Fantasztikus képeket láthatunk a Tajvan melletti Penghu szigetről, ahol a tajvani szörf bajnok és ausztrál edzője veszi fel a harcot, hogy eljussanak az olimpiára. Sivatagon, hegyeken át egészen az Antarktiszig követhetjük Chen Yan-Po tajvani ultramaraton futót. Ausztronéz etnikumok életébe enged bepillantást Pan Zhi-Wei dokumentumfilmje, aki maga is a szigetország amis törzsének tagja. Intézetben nevelkedett tajvani lányok keresik a reményt és küzdenek sorsuk ellen, apja múltját kutató filmes botlik bele nagyapja történetébe, akinek neve kommunista múltja miatt tabu volt a családban. Lélegzetelállító tájakat láthatunk a tajvani Kenting Nemzeti Parkból, a világ egyik legismertebb szárazföldi rák-élőhelyéről, ahol autópálya szeli ketté a tojásrakás miatt vándorló rákok hagyományos útvonalát. Hat tajvani fiatal különleges küldetését mutatja be egy útifilm, amelyből képet kaphatunk társadalmi  vállalásaikról.

Noha a történetek a távoli Tajvanról származnak, egyéni sorsokon keresztül késztetik gondolkodásra a hazai közönséget is.  Tajvan távoli világa igazán közelről mutatkozik be.

További információk a fesztivál weboldalán.