84 Rocky IV  (1985)

Dolph Lundgren színészi karrierje egyértelműen Sylvester Stallone közreműködésével indult be. Első komoly szerepét ugyanis az 1985-ös Rocky IV-ben kapta, ahol az orosz óriás Ivan Dragót alakította. A film hatalmas sikert aratott (sokak szerint az egész franchise csúcspontja volt) és Dolph Lundgrent egészen az akciósztárok közé repítette.

Egy ilyen kultstátuszú moziról még évtizedek távlatában is lehet úgy beszélgetni, hogy az ember nem unja és új infóknak is a birtokába kerülhet. De persze ott vannak az örök anekdoták is, mint a köztük lévő magasságbeli különbségre való szándékos rájátszás.

Az egyik kedvelt téma a Rocky IV forgatása kapcsán egy állítólagos balul elsült felvételhez kötődik. Sylvester Stallone, aki nem csak főszereplője, de egyben rendezője, producere és forgatókönyvírója is volt a filmnek, a lehető leghitelesebbre akarta készíteni a finálé bunyóját. Éppen ezért arra kérte Dolph Lundgrent, hogy az ne finomkodjon, sózzon oda neki igazából. A színész belement és tényleg teljes erejéből lesújtott Stallone-ra, aki a legenda szerint olyan sérüléseket szenvedett, hogy napokra kórházba kellett vonulnia.

Hogy mennyi igaz ebből a sztoriból? Egy nemrégiben Dolph Lundgrennel készült interjúban feltették neki a kérdést és ő nem tért ki a válasz elől. Elmondása szerint Stallone valóban kórházba került, ami miatt a forgatás is szünetelt. De azt már nem tudná megmondani, hogy ennek volt-e bármi köze az ő ütéseihez.

A tizenöt menetből álló nagy bunyót nagyjából két-három hét leforgása alatt vették fel. Ez napi 8-12 óra megfeszített munkát jelent, ennyi idő alatt pedig nem kevés ütésváltáson mentek át mindketten. És mivel a hitelesség volt a cél, nem mímelhették csak úgy a verekedést, valóban kontaktolniuk kellett egymással. Ilyenkor nem kizárt, hogy valamelyik fél megsérül. De azt is hozzátette, hogy közt és Stallone között egyetlen pillanatig sem volt semmilyen neheztelés ezek miatt.