Testi sértés miatt pereli Julia Ormond Harvey Weinsteint, a Disney is felelős lehet a szexuális zaklatásban

Julia Ormond, aki leginkább az olyan '90-es évekbeli filmekbeől ismert, mint a Szenvedélyek viharában, a Sabrina vagy az Az első lovag, szexuális zaklatás vádjával perelte be Harvey Weinsteint.

Ormond emellett a CAA-t, a The Walt Disney Company-t és a Miramaxot is perli. Bár Weinsteint számos szexuális erőszakkal kapcsolatos perben nevezték meg alperesként azóta, hogy a The New York Times és a New Yorker 2017-ben megjelent leleplező cikkei feltárták a szórakoztatóiparban dolgozó nők tucatjaival szembeni állítólagos visszaélési mintáit, ritkán fordul elő, hogy a Weinstein munkájából profitáló üzleti partnereket nevezzék meg alperesként, mert azok állítólag lehetővé tették a viselkedését.

Mi tudható jelenleg az ügyről?

A szerda reggel a New York-i Legfelsőbb Bíróságon benyújtott, a Variety által megszerzett keresetben Ormond azt állítja, hogy Weinstein 1995-ben egy üzleti vacsora után szexuálisan bántalmazta őt: masszázsra csábította, ráerőszakolta magát, maszturbált és orális szexre kényszerítette a színésznőt.

Az állítólagos [Az 'állítólagos' kifejezést addig szükséges használni, míg a perben döntés nem születik és az állítások hitelességéről meg nem bizonyosodnak.] bántalmazás után Ormond tájékoztatta ügynökeit, Bryan Lourdot és Kevin Huvane-t arról, hogy mi történt Weinsteinnel - áll a periratban, amely szerint a CAA ügynökei óva intették őt attól, hogy beszéljen, és nem védték meg. (Lourd és Huvane, akik ma a CAA társelnökei, nem szerepelnek alperesként, de Ormond perében gyakran említik őket, mint akkori képviselőit.) A színésznő a CAA-t gondatlanság és a bizalmi kötelezettség megszegése miatt perli.

A New York Times 2017-es oknyomozó riportjában a CAA-t a "Weinstein bűnrészesség gépezetének" részeként nevezték meg. Akkor az ügynökség ezt a nyilatkozatot adta ki: "Bocsánatot kérünk minden olyan személytől, akit az ügynökség cserbenhagyott, amiért nem feleltünk meg a magunkkal szemben támasztott magas elvárásoknak, mint egyének és mint vállalat. Egyértelműen támogatjuk azokat, akik nyilvánosan felszólaltak".

"A CAA nemcsak hogy nem teljesítette ezeket az alapvető kötelezettségeket, de még súlyosbította is a kárt, miután Ormond elmondta a CAA ügynökeinek, Bryan Lourdnak és Kevin Huvane-nek, hogy mit tett vele Weinstein" - áll a keresetben - "Ahelyett, hogy Ormond mellé álltak volna, és az ő érdekeit védték volna, azt sugallták, hogy ha feljelenti Weinsteint a hatóságoknak, nem fognak neki hinni, és komolyan ártana a karrierjének. Még rosszabb, hogy nem sokkal azután, hogy Weinstein megtámadta Ormondot, és ő jelentette nekik a támadást, a CAA elvesztette érdeklődését a képviselete iránt, és a színésznő karrierje drámai módon hanyatlásnak indult."

Lourd és Huvane figyelmeztették Ormondot, hogy ne beszéljen az embereknek arról, amit Weinstein tett, mert a férfi beperelné őt rágalmazásért. Ormond azt állítja, hogy megtorlásnak volt kitéve, amiért elutasította Weinsteint, és amiért megpróbálta őt felelősségre vonni azért, amit vele tett. Nem sokkal a CAA-hez intézett felhívása után a Miramax felbontotta a szerződését a színésznővel.

Julia Ormond és jelenlegi védői így beszélnek az ügyről

"Abban az időben, amikor Huvane és Lourd megtárgyalták és biztosították a produkciós társasági szerződést Ormond számára, jól tudtak Weinstein hajlamáról a szexuálisan bántalmazó és kizsákmányoló viselkedésre, különösen a fiatal színésznőkkel szemben, akikkel Weinstein üzleti célból találkozott" - áll a keresetben - "Információink és Julia Ormond meggyőződése szerint Huvane és Lourd is tudott azokról a bizalmas egyezségekről, amelyeket Weinstein kötött, hogy viselkedését elrejtse a nyilvánosság elől. De ezeket a körülményeket nem közölték Ormonddal, vagy más módon nem figyelmeztették őt Weinstein szexuális erőszakra való hajlamáról".

Egy telefoninterjúban Ormond a Variety-nek elmondta, hogy azért szólal meg, mert részese akar lenni annak a változásnak, amely biztonságosabbá teheti Hollywoodot és más munkahelyeket a szexuális ragadozókkal szemben: "Azért állok most nyilvánosság elé a történetemmel, mert úgy érzem, hogy még mindig szükségünk van rendszerszintű változásra, és úgy érzem, hogy az elkövetők felelősségre vonására van szükségünk ahhoz, hogy ezt elérjük."

Ormond a felnőtt túlélőkről szóló törvény alapján nyújtja be keresetét, amely az elévülési időn kívüli feljelentésre teremt lehetőséget. A felnőtt túlélőkről szóló törvényt a #MeToo mozgalom után fogadták el, és Ormond azt mondja, hogy más nők és túlélők bátorsága miatt tudja megosztani a történetét. Reméli, hogy története megosztásával hatást gyakorolhat a vállalati átláthatóságra a munkahelyi jelentési struktúrákkal és az áldozatok elhallgattatására szolgáló titoktartási megállapodások használatával kapcsolatban.

Ormond azt mondja, hogy azon kívül, hogy a '90-es években elmondta az ügynökeinek, egészen a #MeToo mozgalomig őrizte a titkát, ami bátorságot adott neki, hogy beszéljen a családjával. Az ő támogatásukkal egy teher lekerült a válláról, de mégis kénytelen volt nyilvánosan beszélni, mert bűntudatot és szégyent érzett a többi nő miatt, akiket Weinstein bántott.

"A lezárásom része, hogy nyilvánosan beszéljek róla" - mondja Ormond - "Nemcsak azzal birkóztam, ami velem történt, hanem azzal is, hogy ez más embereknek is fájt."

Az utóbbi években Ormond televíziós filmekben és sorozatokban szerepelt, de már nem tartozik az A-listás sztárok közé. Ügyvédei szerint karrierje csúcsán 3,5 millió dollárt keresett filmenként.

"A Weinstein támadása és az azt követő események miatt Ormond karrierjében bekövetkezett kár mind személyesen, mind szakmailag katasztrofális volt" - áll a keresetben, amely szerint "szinte eltűnt a nyilvánosság elől" - "A CAA, a Miramax és a Disney továbbra is busás hasznot húzott a Harvey Weinsteinnel való szoros kapcsolatából sok éven át, miután a férfi megtámadta Ms.Ormondot megtámadta, majd mikor ő megpróbált tenni valamit, Hollywood félreállította" - áll a vádiratban - "De az Ormondnak - és annyi más nőnek, akiket Harvey Weinstein később megerőszakolt, bántalmazott és zaklatott - okozott károkat még nem értették meg teljesen".

A többi megnevezett cég

A Miramaxot, a céget, amelyet Weinstein a testvérével, Bobbal közösen alapított, és a Walt Disney Company-t, amely a 90-es években a Miramax tulajdonosa volt, gondatlan felügyelet miatt perelik. (A perben számos korábbi Miramax- és Disney-vezetőt megneveznek, köztük Michael Eisnert, aki akkoriban a Disney vezérigazgatója volt, és Jeffrey Katzenberget, aki a Disney elnöke volt, bár ők nem alperesek. A perben említett Disney-vezetők már nem dolgoznak a vállalatnál).

"A CAA-nál dolgozó férfiak, akik Ormondot képviselték, tudtak Weinsteinről. Ahogy Weinstein munkaadói is tudtak a Miramaxnál és a Disney-nél" - áll a periratban - "Arcátlan módon e neves cégek egyike sem figyelmeztette Ormondot, hogy Weinstein korábban is bántalmazott nőket, mert túl fontos, túl befolyásos volt, és túl sok pénzt hozott nekik."

Weinstein reakciója

Weinstein - akit két bíróságon is elítéltek nemi erőszakért, és több mint 100 nő vádolta meg az évtizedek során - tagadja Ormond állításait.

Ügyvédje, Imran H. Ansari a Variety-nek adott nyilatkozatában azt írja: "Harvey Weinstein kategorikusan tagadja a Julia Ormond által ellene felhozott vádakat, és kész védekezni. Ez egy újabb példa arra, hogy Weinstein úr ellen évtizedek múltán tettek feljelentést, és biztos benne, hogy a bizonyítékok nem fogják alátámasztani Ms.Ormond állításait".

Miután Weinsteint két perben is elítélték nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt, jelenleg 23 éves büntetését tölti New Yorkban, amelyet Los Angelesben 16 éves büntetés követ majd egymás után. Az Ormond perében szereplő vádak közül sok olyan viselkedésmintát tükröz, amelyet más, Weinsteint megvádoló nők is állítottak. 

Az ügy előzményei

Ormond először 1994-ben találkozott Weinsteinnel egy londoni üzleti találkozón, amelyet az ügynöke szervezett neki, és amelyen elmondta neki, hogy egy "fontos producer" szeretne vele találkozni egy filmszerep miatt. Ezen a találkozón Weinstein és Ormond megvitatták a filmszakmát és több lehetséges szerepet.

"Weinstein megfelelően viselkedett a találkozó során, és megállapodtak abban, hogy kapcsolatban maradnak" - áll a keresetben. A kezdeti találkozó után Weinstein filmforgatókönyveket küldött Ormondnak, majd telefonon beszéltek, és Ormond jegyzeteket adott neki a forgatókönyvekről.

A két szakember között szoros, de szigorúan szakmai üzleti kapcsolat alakult ki. 1995-ben, amikor Ormond a New York Times Magazine címlapján szerepelt, amely őt Julia Roberts után a következő legnagyobb női filmsztárként emlegette, Weinstein a kiadványnak egy elragadó nyilatkozatot adott, amelyben nemcsak színészi, hanem produceri tehetségéről is áradozott, mondván, hogy Ormond "rendelkezik a legjobb érzékkel a történetekhez a mai Amerika bármelyik fiatal színésznője közül", és hogy "egyszer 26 oldalnyi jegyzetet kaptam tőle egy forgatókönyvvel kapcsolatban. Szét tudja szedni őket, és megtalálja a hibákat".

Amikor Ormondot - a most benyújtott kereset szerint - 1995 decemberében Weinstein bántalmazta, a színésznő karrierje még javában tartott. Olyan filmek női főszereplője volt, mint A szenvedélyek viharában, amelyben Anthony Hopkins és Brad Pitt oldalán játszott, az Első lovag, Sean Connery és Richard Gere oldalán, valamint a Sabrina remake-je Harrison Forddal.