Tiltólistás iráni rendező kapta az Arany MedvétA kép forrása: Jafar Panahi Film Productions

Jafar Panahi Taxi Teherán című alkotása nyerte el a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 65. berlini filmfesztiválon.

A politikai tevékenysége miatt hazájában tiltólistás iráni rendező filmjét találta a legjobbnak a Darren Aronofsky vezette bizottság. A Taxi a legjobb filmnek járó Arany Medve mellett elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is. Mivel a rendezőt a hatóságok idén sem engedték el, a rangos díjat Panahi unokahúga, Hana Saeidi vette át.

A Taxi az iráni társadalom különböző rétegeink életébe és gondolkodásába nyújtott bepillantást. Panahi, aki egy személyben volt a film rendezője és főszereplője, egy taxiban járta Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve  próbált meg átfogó képet nyújtani hazája társadalmáról.

Az Ezüst Medvét a chilei direktor, Pablo Larraín El Club című filmje nyerte, mely a katolikus egyház pedofil ügyeinek eltusolásáról rántotta le a leplet.

A legjobb színésznőnek és a legjobb színésznek járó díjat a 45 Years főszereplője, Charlotte Rampling és Tom Courtenay vehették át. A legjobb rendezés díját (Aferim! és Malgorzata Szumowska (Body) érdemelte ki.