Új filmmel jelentkezett Roman Polanski! A Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy nem csak, hogy elnyerte a Zsűri Nagydíját a Velencei Filmfesztiválon, de a direktor karrierjének egyik legnagyobb bevételű produkciója lett. Íme 10 érdekesség a filmről, amit érdemes tudnod!

A film cselekménye a 19. századi hírhedt Dreyfus-ügyet járja körül, Jean Dujardin-nel a francia tiszt, Georges Picquart szerepében. Miután a férfit  1895-ben kinevezték kinevezték a hadsereg hírszerző részlegének vezetőjévé, rádöbben, hogy hamis bizonyítékok alapján ítélték el Alfred Dreyfust, a francia hadsereg korábbi prominens zsidó tagját. Dreyfust azzal vádolták, hogy titkos katonai iratokat adott át a Német Birodalomnak, és a legkeményebb büntetést szabták ki rá hazaárulásért. Picquart a karrierjét és az életét kockáztatva évtizedeken keresztül küzdött, hogy feltárja az igazságot, és kiszabadítsa a férfit a hátborzongató Ördög-szigeteki rabságából. 

Roman Polanski a Velencei Filmfesztiválon a Zsűri Nagydíjával kitüntetett alkotásában ezúttal Robert Harris azonos című regényét álmodta a mozivászonra hatalmas közönségsikert aratva. 

A főbb szerepeket Jean Dujardin, Louis Garrel, Mathieu Amalric, Vincent Pérez, Melvil Poupaud, Roman Polanski és Emmanuelle Seigner alakítják.

Íme tehát 10 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A Tiszt és kém Roman Polanski karrierjének egyik legjobb nyitását produkáló filmje lett Franciaországban, ahol egyetlen hétvége alatt 386 ezer jegyet értékesítettek rá, a nézőszám pedig egy hét alatt több mint félmillióra duzzadt, két héttel később pedig már 887 ezren látták a történelmi drámát az országban. A rendező legutóbb a 2002-es 3 Oscar-díjas A zongorista című filmjével aratott hasonló sikert, melyre összesen 1,8 millió jegyet adtak el.
  • A film költségvetése 60 millió dollár volt.
  • A film forgatását több alkalommal is el kellett halasztani. A forgatási munkálatok eredetileg 2014-ben kezdődtek meg volna Varsóban. Ekkor azonban az Egyesült Államok Roman Polanski kiadatását kérte Lengyelországtól, akik végül megtagadták a kérést. A munkálatokat 2016-ra halasztották, de mivel Polanski ragaszkodott az egyik színészhez (a nevét azóta sem árulta el), aki épp egy másik filmmel volt elfoglalva, újabb halasztás következett. A forgatás végül 2018. november 26-án kezdődött meg és 2019. április 28-án ért véget.
  • A Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy Roman Polanski és a forgatókönyvíró, Robert Harris harmadik közös filmje. A 2010-es Szellemíró szintén egy Robert Harris-regény adaptációja volt. A duó együtt készítette volna el Harris Pompeii című könyvének adaptációját is, de a produkciót nem sokkal a forgatás előtt 2007-ben végül elkaszálták az elhúzódó színész sztrájk miatt.
  • A Roman Polanski személyét érintő szexuális zaklatási vádak miatt az amerikai forgalmazók nem vettek részt a forgalmazóknak tartott liciten a Cannes-i Filmfesztiválon.
  • A Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy világpremierje 2019. augusztus 30-án volt a Velencei Filmfesztiválon, ahol elnyerte a Zsűri nagydíját.
  • A film története kapcsán ismét előtérbe kerültek a rendező, Roman Polanski elleni szexuális zaklatási vádat, mely magára a produkcióra is keményen rányomta a bélyegét. Az ügy azt követően került ismét előtérbe, hogy Polanski Dreyfushoz hasonlította magát, szerinte ugyanis kettejük története hasonló, mivel őt is hamisan vádolták meg és ítélték el. A direktor egészen odáig ment, hogy a filmet részben a saját élete inspirálta.
  • A filmet alapvetően pozitívan fogadták a kritikusok. A Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy jelenleg 71 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.
  • Robert Harris (1957) magyarul "Tiszt és kém" címmel megjelent könyve alapján. Fordítója Bihari György, a GABO gondozásában 2016-tól olvasható.
  • A filmnek "J'acusse" (Zola híres cikkének első szava, a. m. Vádolom) a francia címe; idén (2019), a Velencei Filmfesztiválon volt a világpremierje.

Hazai premierdátum: 2020.09.20.